Siirry sisältöön

 Foniatrian poliklinikka

Yhteystiedot​

Käyntiosoite

Tyks Majakkasairaala krs 7. Savitehtaankatu 5.

Aukioloajat

Ma–pe klo 8–15

Puhelin

02 313 9967 foniatrian poliklinikan sairaanhoitaja

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

 Foniatrian poliklinikka

  • Potilaille
  • Lisätietoa

Tutkimme ja hoidamme kurkunpään sairauksia, sekä niiden aiheuttamia ääni- ja nielemishäiriöitä. Keskeisin potilasryhmämme on äänihäiriöiset aikuiset. Tutkimme myös lasten äänihäiriöitä, mutta lasten puheen- ja kielenkehityksen erityisvaikeudet  kuuluvat sairaanhoitopiirissämme lastenneurologian yksikön toiminta-alueeseen. 

Potilaat tulevat meille lääkärin lähetteellä, jonka perusteella arvioimme hoidon kiireellisyyden. Poliklinikka toimii ajanvarauksella ja vain virka-aikoina. Käynnistä laskutetaan poliklinikkamaksu.

Ensikäyntiin foniatrian poliklinikalle on hyvä varata aikaa 1-2 tuntia. Poliklinikalla tehtäviin tutkimuksiin ei tarvitse erityisesti valmistautua – tutkimuspäivänä saa syödä ja ottaa lääkkeet normaalisti.

Yleisimpiä kurkunpään sairauksia ja akuutteja äänihäiriöitä hoidetaan kaikissa sairaanhoitopiirimme korva-, nenä-, kurkkutautien yksiköissä. Erityisesti pitkittyneiden tai muuten ongelmallisten tilanteiden selvittelyssä voidaan tarvita foniatrian poliklinikan lääkäreiden ja puheterapeuttien erityisosaamista.

Tyksin foniatrian poliklinikalla on laadukas stroboskopialaitteisto, joka mahdollistaa tarkan diagnostiikan. Foniatrian poliklinikalla suunnitellaan myös tarvittavat fonokirurgiset toimenpiteet ja toteutetaan leikkauksen jälkiseuranta.

 Hoito ja tutkimukset

 

Foniatria on erityisesti ääni- ja puhehäiriöiden erikoisala ja foniatri on kyseisen alan erikoislääkäri. Tyksin foniatrian poliklinikalla lääkärin tehtävänä on selvittää äänihäiriön, nielemishäiriön tai muun kurkunpääongelman syy ja tehdä hoitosuunnitelma. Lääkärimme ovat paitsi foniatreja myös korva-, nenä-, kurkkutautien erikoislääkäreitä ja perehtyneitä kurkunpään kirurgiaan.​

Puheterapeutti on logopedian koulutusohjelmasta maisterin tutkinnon (FM) suorittanut laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Puheterapeutti toteuttaa puhe-, ääni- ja nielemisterapiaa, kun häiriön syy on selvitetty.

Vastuuhenkilöt

Foniatrian ylilääkäri, foniatrian ja korva-, nenä-, kurkkutautien erikoislääkäri Miia Ruuskanen
Foniatrian ja korva-, nenä-, kurkkutautien erikoislääkäri Jonna Kuuskoski
Foniatrian ja korva-, nenä-, kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Freiberg
Lääkäreiden soittoajat varataan foniatrian poliklinikan sairaanhoitajan kautta, puh. 02 313 9967

Johtava puheterapeutti Katja Saarela, puh. 02 313 5846
Puheterapeutti Tarja Karttunen, puh. 02 313 0549
Puheterapeutti Satu Avula, puh. 02 313 1529

​Kuulumme Tyksin Operatiivisen toiminnan ja syöpätautien toimialueeseen.

Päivitetty: 16.10.2022 22:12