Siirry sisältöön

Käynnistysvastaanotto

Yhteystiedot

Käyntiosoite
Tyks Majakkasairaala
B-hissit, 3. krs
Savitehtaankatu 5, Turku

Ajanvaraus sähköisesti
Tyks.fi asiointi sivulta

Tarvittaessa voit soittaa numeroon:

02 313 1312
ma-pe klo 12-13

Käynnistysvastaanotto 
sijaitsee  raskauden seurantaosaston yhteydessä.

Käynnistysvastaanotto

Kätilö tutkii odottavan äidin vatsaa.

Synnytys käynnistetään vain lääketieteellisestä syystä, mikäli

  • Raskaus on kestänyt yli lasketun ajan. Neuvola tekee sinusta lähetteen käynnistyspoliklinikalle, jonne soittamalla saat ajan yleensä raskausviikolle 41+5.
  • Äitiyspoliklinikkakäynnin yhteydessä todetaan käynnistys tarpeelliseksi ja saat ajan käynnistyspoliklinikalle.

Käynnistyspoliklinikalle ilmoittaudut ITTE-sovelluksella tai ilmoittautumisautomaatilla. Kätilö haastattelee sinut ja ottaa vauvasta sydänäänikäyrän. Lääkäri  tutkii kohdunsuun ja tekee tarvittaessa ultraäänitutkimuksen. Tämän jälkeen sovitaan käynnistystapa.

Käynnistystavat osastolla

  • Ballonki-katetri laajentaa ja kypsyttää mekaanisesti kohdunsuuta. Sen kanssa on mahdollista kotiutua lääkärin arvion mukaan.
  • Prostaglandiini-hormoni aiheuttaa kohdunsuun pehmenemistä ja kohdun supistelua. Tätä voidaan annostella joka suun kautta tablettina tai emättimeen asetettavana nauhana.

Käynnistystavat synnytyssalissa

  • Sikiökalvojen puhkaisu voidaan valita käynnistystavaksi, kun kohdunsuu on kypsä ja osittain avautunut. Toimenpide on kivuton ja se tehdään sisätutkimuksen yhteydessä. Kalvojen puhkaisu aiheuttaa lapsivedenmenon ja kohdun supistelua.
  • Oksitosiini-hormoni aiheuttaa kohdun supistelua. Tätä annetaan suonensisäisenä lääkityksenä.

Käynnistysmenetelmäksi valitaan kuhunkin tilanteeseen sopivin ja riskittömin vaihtoehto. Synnytyksen käynnistyminen voi kestää useamman päivän eli käynnistyspäivä ei yleensä ole vielä vauvan syntymäpäivä.

Käynnistysvastaanotolle tullessa on hyvä varautua jäämään sairaalaan vauvan syntymään asti, joten ota mukaan valmiiksi pakattu sairaalakassi. 

 Hoito ja tutkimukset

 

Päivitetty: 15.3.2022 13:12