Siirry sisältöön

Käynnistyspoliklinikka

Yhteystiedot

Käyntiosoite
Tyks, U-sairaala, rakennus 3
A-sisäänkäynti, 5. krs
Kiinamyllynkatu 4–8, Turku

Ajanvaraus

02 313 1312
ma-pe klo 12-13

Käynnistyspoliklinikka sijaitsee synnytysvuodeosasto 3:n yhteydessä.

Käynnistyspoliklinikka

Kätilö tutkii odottavan äidin vatsaa.

Synnytys käynnistetään vain lääketieteellisestä syystä, mikäli

  • Raskaus on kestänyt yli lasketun ajan. Neuvola tekee sinusta lähetteen käynnistyspoliklinikalle, jonne soittamalla saat ajan yleensä raskausviikolle 41+5.
  • Äitiyspoliklinikkakäynnin yhteydessä todetaan käynnistys tarpeelliseksi ja saat ajan käynnistyspoliklinikalle.

Käynnistyspoliklinikalla ilmoittaudut sihteerille, jonka jälkeen kätilö haastattelee sinut ja ottaa vauvasta sydänäänikäyrän. Lääkäri tekee ultraäänitutkimuksen ja tutkii kohdunsuun, minkä perusteella päätetään käynnistystapa.

Käynnistystavat osastolla

  • Ballonki-katetri laajentaa ja kypsyttää mekaanisesti kohdunsuuta. Sen kanssa on mahdollista kotiutua lääkärin arvion mukaan.
  • Prostaglandiini-hormoni aiheuttaa kohdunsuun pehmenemistä ja kohdun supistelua. Tätä voidaan annostella joka suun kautta tablettina tai emättimeen asetettavana nauhana.

Käynnistystavat synnytyssalissa

  • Sikiökalvojen puhkaisu voidaan valita käynnistystavaksi, kun kohdunsuu on kypsä ja osittain avautunut. Toimenpide on kivuton ja se tehdään sisätutkimuksen yhteydessä. Kalvojen puhkaisu aiheuttaa lapsivedenmenon ja kohdun supistelua.
  • Oksitosiini-hormoni aiheuttaa kohdun supistelua. Tätä annetaan suonensisäisenä lääkityksenä.

Käynnistysmenetelmäksi valitaan kuhunkin tilanteeseen sopivin ja riskittömin vaihtoehto. Synnytyksen käynnistyminen voi kestää useamman päivän eli käynnistyspäivä ei yleensä ole vielä vauvan syntymäpäivä.

Käynnistyspoliklinikalle tullessa on hyvä varautua jäämään sairaalaan vauvan syntymään asti, joten ota mukaan valmiiksi pakattu sairaalakassi. 

 Hoito ja tutkimukset

 

Päivitetty: 13.9.2021 9:05