Siirry sisältöön

 Kehitysseurantavastaanotto

​Yhteystiedot

Käyntiosoite

Tyks Majakkasairaala Savitehtaankatu 5, Turku

2. Kerros, L-lohko (B-hissit)

Puhelinnumerot

Kehitysseurantavastaanotto PN1L

02 313 1497 (vastaanotto ma–to klo 8–16, pe klo 8-12. Soittoaika ma-pe klo 11.30-12.30)

Hengitystukivastaanotto PN5L

02 313 0454
(vastaanotto ti ja to iltapäivä, soittoaika klo 11.30-12.30)
Käyntiosoite ML2

Hoitajavastaanotto PN1H

02 313 1497
(vastaanotto päivittäin aamupäivisin, soittoaika 11.30-12.30)
Käyntiosoite ML2

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

 Kehitysseurantavastaanotto

  • Potilaille
  • Opiskelijoille
  • Lisätietoa


Kuvakollaasi vauvoista, joita hoitajat tarkastavat.Kehitysseurantavastaanotolla (PN1L) seuraamme kasvun ja/tai kehityksen suhteen tukea tarvitsevia lapsia kotiutumisen jälkeen. Seurannan tavoitteena on lapsen normaali kasvu ja kehitys, sekä vanhempien jaksamisen tukeminen. Alle 32 raskausviikolla ja/tai alle 1500g painavina syntyneitä pikkukeskosia seuraamme kahden vuoden ikään, 32–34 rvk:lla syntyneet kävelyvalmiuteen asti. Yli 34 rvk:lla syntyneitä lapsia seuraamme yksilöllisen tarpeen mukaan.

Kehitysseurantavastaanoton työryhmässä on lastenlääkäri, fysioterapeutti ja sairaanhoitaja. Käynneillä arvioimme lapsen kasvuun, kehitykseen, terveydentilaan, ravitsemukseen, nukkumiseen, yleiseen hyvinvointiin ja vanhempien jaksamiseen liittyviä asioita. Tarvittaessa konsultoimme eri erikoisaloja ja käynnillä voi olla mukana myös esim. neurologi, ravitsemus- tai puheterapeutti. Vastaanoton pituus on 45-60 min. Kaiken ikäisten lasten käynteihin voi liittyä esim. kuvantamistutkimuksia tai verinäytteidenottoa.

Pikkukeskoset käyvät vastaanotollamme alkuun kuukauden välein. Lasketussa ajassa heille tehdään aivojen magneettitutkimus ja 1kk iässä tarkempi kuulontutkimus BAEP*.  Mikäli tässä vaiheessa tarvitaan verinäytteitä, otamme ne vastaanotolla. 1-vuotiskäynnin yhteydessä arvioimme pikkukeskosen puheenkehitystä tarkemmin kotiin etukäteen lähettävän puhekyselyn avulla. 2-vuotiskäynnin yhteydessä, pikkukeskosille teemme ikään soveltuvat neuropsykologiset testit.
Muiden kuin pikkukeskosten ensimmäinen seurantakäynti on 1 tai 2kk iässä lasketusta ajasta ja seuranta jatkuu yleensä korkeintaan 1 vuoden ikään.

Hoitajavastaanotolla (PN1H) käyvät esimerkiksi syöttöletkun kanssa vastasyntyneiden teho-osastolta tai synnytysvuodeosastolta kotiutuneet lapset. Hoitajakäynnillä voi tarvittaessa olla mukana myös fysioterapeutti.

Hapen kanssa kotiutuneita lapsia seuraamme hengitystukivastaanotolla (PN5L). Vastaanottokäyntejä voi olla alkuun tiheästi ja vastaanotolla on mukana aina lääkäri ja hoitaja, sekä säännöllisin väliajoin myös fysioterapeutti. Käynneillä arvioimme samoja asioita kuin kehitysseurantavastaanotolla, minkä lisäksi seuraamme happihoidon toteutumista. Verinäytteitä voidaan tarvita useammin. Kotihappilaitteet huolletaan käyntien yhteydessä.

Kehitysseurantakäyntien välillä perheet voivat olla meihin yhteydessä puhelimitse.​ Puheluihin vastaa hoitaja konsultoiden tarvittaessa eteenpäin. 

Toimimme yhteistyössä neuvoloiden kanssa.

 

*Ellei ole tehty osastohoidon aikana

 ‭(Piilotettu)‬ Hoito ja tutkimukset

 

 

​Ollessasi työharjoittelussa Vastasyntyneiden teho-osastolla, voit sopia poliklinikkahoitajan kanssa tutustumisen myös kehitysseurantavastaanoton toimintaan.

Kehitysseurantavastaanotto (UC3)
Vastuulääkäri Helena Lapinleimu
Vastuuhoitaja Päivi Tuomikoski
Vastuufysioterapeutti Katriina Saarinen

Hoitajavastaanotto (UA9) 
Vastuuhoitaja Päivi Tuomikoski 

Happivastaanotto (UA9)
Vastuulääkäri Kalle Korhonen
Vastuuhoitaja Tarja Westerlund
Vastuufysioterapeutti Katriina Saarinen

 

HUOM! Jos lapsi on sairastunut vesirokkoon tai muuhun tarttuvaan tautiin, olkaa yhteydessä hoitajaan. Vastaanotoille ei pidä tulla tartuttavana.​

​Kuulumme Tyksin Lasten ja nuorten klinikkaan.

 

Päivitetty: 7.3.2022 8:25