Siirry sisältöön

 Lasten ja nuorten kirurgian ja ortopedian vuodeosasto

​Yhteystiedot

Käyntiosoite

Tyks, Majakkasairaala, Savitehtaankatu 5, Turku

4. Kerros, J-lohko (A-hissit) 

Puhelinnumerot

Osastonsihteeri 02 313 5041
arkisin klo 8–15

Sairaanhoitaja 02 313 3493

Hoidonvaraaja 02 313 0477
arkisin klo 9.30–11 ja klo 13–15

Osasto 02 313 1411

Kotiutushoitaja 02 313 3493

Faksi

02 313 9109

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

 Lasten ja nuorten kirurgian ja ortopedian vuodeosasto

 • Potilaille
 • Opiskelijoille
 • Lisätietoa

Lapsi ortopedian vuodeosastolla.

Hoidamme pääasiassa alle 16-vuotiaita kirurgista hoitoa tarvitsevia lapsia ja nuoria, mutta myös esimerkiksi selän ortopedista hoitoa tarvitsevia nuoria aikuisia. Hoidamme potilaita lastenkirurgian eri osa-alueilla ja olemme osa Tyks Orto tuki- ja liikuntaelinsairauksien huippuosaamisyksikköä. Lisäksi hoidamme mm. korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä neurokirurgian lapsipotilaita

Potilaat tulevat osastollemme lääkärin lähetteellä joko ajanvarauksella tai päivystyksenä. Hoidonvaraaja kutsuu lapsen tai nuoren kirjeitse ennalta suunniteltuun toimenpiteeseen ja soittaa kotiin toimenpidettä edeltävänä arkipäivänä. Päivystyspotilaat saapuvat osastollemme Lasten ja nuorten kirurgian vastaanoton, Lasten ja nuorten päivystysvastaanoton tai Turun alueen yhteispäivystyksen kautta. 

Osastohoidon pituus riippuu sekä toimenpiteen vaatimasta hoitoajasta että lapsen tai nuoren yksilöllisestä toipumisajasta. Päivystystoimenpiteet voivat vaikuttaa ajanvarauspotilaiden toimenpiteiden aikatauluun. Pieneenkin toimenpiteeseen on hyvä varata aikaa kokonainen vuorokausi.

Moniammatillisuus

Lapsen tai nuoren hoitoon voi osallistua useita eri ammattiryhmien edustajia. Teemme tiivistä yhteistyötä mm. fysioterapeutin kanssa. Tarvittaessa käännymme muiden ammattiryhmien puoleen.

Lääkärinkierto on maanantaisin klo 9.00–10.00 ja muina arkipäivinä klo 8.00–9.00 välisenä aikana. Muina aikoina lääkärit työskentelevät joko Lasten ja nuorten leikkausosastolla tai Lasten ja nuorten kirurgian vastaanotoilla. Viikonloppuisin päivystävät lääkärit kiertävät aamupäivän aikana.

Tavoitteenamme on, että lapsella tai nuorella olisi osastollamme yksi tai useampi nimetty omahoitaja. Omahoitaja hoitaa omaa potilastaan yleensä työvuorossa ollessaan. Hänellä voi samanaikaisesti olla muitakin potilaita.

Askarteluohjaajat käyvät osastollamme joka arkipäivä. Sairaalaklovnit vierailevat osastollemme säännöllisesti. Sairaalakoulun opettaja huolehtii tarvittaessa oppivelvollisuusikäisen lapsen tai nuoren peruskouluopetuksesta. Kuntoutusohjaajan puoleen voitte kääntyä sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa, hänet tavoittaa virka-aikaan, p. 02 313 2481.

Vierailut, yöpyminen ja osaston tilat

Vanhemmat voivat vierailla osastollamme vapaasti ja osallistua lapsen tai nuoren hoitoon mahdollisuuksiensa mukaan. Sisarukset, ystävät ja muut läheiset ovat tervetulleita osastollemme muutama vierailija kerrallaan. Vierailuaika on klo 9.00–21.00.

Osastomme on ns. puhdas osasto, jonka vuoksi sairaana, esimerkiksi flunssaisena, ei osastollamme voi vierailla. Lisäksi pyydämme vierailijoita välttämään hajusteiden käyttöä ennen osastollemme tuloa.

Toinen vanhempi voi yöpyä osastollamme patjalla lapsen vierellä. Sairaala tarjoaa myös muita maksuttomia yöpymisvaihtoehtoja. Lisätietoja vaihtoehdoista saa virka-aikaan hoidonvaraajalta.

Osastollamme on 1-4 hengen potilashuoneita. Yhden hengen huoneet on suunnattu ensisijaisesti tiettyjä potilasryhmiä ja erityistilanteita varten. Lisäksi osastollamme on erilliset pienet tilat niin lasten leikkejä kuin vanhempien kahvi- ja ruokailuhetkiä varten.

Mukaan osastolle

Osastollemme on hyvä pakata mukaan lapsen tai nuoren

 • omat hygieniatuotteet
 • lempilelu
 • omat perussairauden hoitoon määrätyt lääkkeet (esimerkiksi astma- tai epilepsialääkkeet) sekä
 • väljät ja mukavat vaatteet kotimatkaa varten

Vaitiolovelvollisuus

Sairaalan henkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus. Ensisijaisesti annamme potilastietoja vain vanhemmille.

Asiakasmaksut

Vuodeosastohoidosta laskutetaan hoitopäivämaksu. ​

Käynnistä laskutetaan poliklinikkamaksu.

Päiväkirurgisesta toimenpiteestä laskutetaan päiväkirurginen maksu.

Lisätietoa asiakasmaksuista

Lisätietoa

Pysäköinti sairaalan alueella

Kahvilat

Sairaalassa olo

Kivunhoito

 ‭(Piilotettu)‬ Hoito ja tutkimukset

 

 

Lasten ja nuorten klinikka

Lasten ja nuorten klinikka vastaa ensisijaisestiKaksi lääkäriasuihin pukeutunutta nallea. Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella asuvien lasten ja nuorten erikoissairaanhoidosta. Meille voi kuitenkin hakeutua hoitoon kaikkialta Suomesta lääkärin lähetteellä. VSSHP:ssä Tyks kantasairaalaan (U-sairaalaan) on keskitetty kaikki vuodeosastotoiminta. Avohoidon erikoispoliklinikkoja on kantasairaalan lisäksi myös aluesairaaloissamme, esimerkiksi Salossa sijaitseva Lasten ja nuorten poliklinikka.

Lasten ja nuorten klinikalla hoidetaan akuutisti ja pitkäaikaisesti sairaita 0-16-vuotiaita lapsia ja nuoria lastentautien, lastenkirurgian ja lastenneurologian erikoisaloilla. Toimialueemme on jaettu vastuualueisiin:

 • Lasten ja nuorten sairaanhoito
 • Vastasyntyneiden sairaanhoito
 • Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien hoito
 • Lasten ja nuorten kirurgia
 • Lastenneurologia

Lisäksi Lasten ja nuorten klinikalla on harjoittelupaikkoja myös varahenkilöstössä. Kaikkiin harjoittelupaikkoihimme haetaan Jobiilin kautta. Minimi harjoittelujakson pituus on kolme viikkoa ja sen tulee olla yhtäjaksoista. Lasten ja nuorten klinikalla pääset mukaan moniammatillisen tiimin jäseneksi ja toteuttamaan lasten ja nuorten hoitotyötä. Harjoittelujakson aikana pääset tutustumaan lapsiin/nuoriin ja heidän perheisiinsä ja pääset mukaan perhekeskeiseen toimintaan. Tarkistan vielä tarkemmat mahdollisuudet ja edellytykset harjoittelupaikkojen tarkemmista kuvauksista (sivun alaosasta). 

Lasten ja nuorten klinikan harjoitteluun liittyviä erityisasioita:

 • Harjoitteluun tulevan opiskelijan tulee olla sairastanut tai rokotuksen avulla saanut suojan vesirokkoa ja tuhkarokkoa vastaan.

 • Suosittelemme ottamaan influenssarokotuksen ennakkoon, jos tulet meille harjoitteluun tammi-maaliskuussa.

 • Harjoitteluun tulevalta opiskelijalta, joka on ollut edeltävän vuoden aikana potilastyössä tai potilaana ulkomaisessa sairaalassa tai laitoksessa vaaditaan yksi negatiivinen MRSA-näyte sieraimista ja käsien ihorikoista ennen harjoittelujakson alkua.

 • Yksiköissä hoidetaan alle 18-vuotiaita. Ennen harjoitteluun tuloa sinun on esitettävä voimassa oleva rikosrekisteriote opettajallesi.

Ennen harjoitteluun tuloa:

 • Huolehdi, että CV:si on ajan tasalla.
 • Olet hankkinut VRK-kortin (terveydenhuollon varmennekortti) ennen jakson alkua. 

Tervetuloa harjoitteluun!

Tarkempi kuvaus hoitotyön opiskelijoille

​Vastuuhenkilöt

Vastuualuejohtaja Olli Pajulo, puh. 02 313 0000
Vastuualueen koordinoiva hoitaja: osastonhoitaja Outi Sirola, puh. 02 313 8481
apulaisosastonhoitaja Sanna Sederholm, puh. 02 313 2454

​Kuulumme Tyksin Lasten ja nuorten klinikkaan.


Päivitetty: 14.2.2022 14:15