Siirry sisältöön

 Lasten ja nuorten teho-osasto

​Yhteystiedot

Käyntiosoite

Tyks, Majakkasairaala, Savitehtaankatu 5, Turku

4. kerros, H-lohko (A-hissit) 

Puhelin

02 313 1414

Faksi

02 313 3460

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

 Lasten ja nuorten teho-osasto

 • Potilaille
 • Opiskelijoille
 • Lisätietoa

Hoidamme osastolla 0-16-vuotiaita lapsia ja nuoria, joiden vointi vaatii jatkuvaa teho- tai tarkkailuhoitoa.

Potilaat saapuvat osastolle päivystyksenä tai suunnitellusti esim. leikkauksen jälkeen.Hoidamme laaja-alaisesti kaikkien erikoisalojen potilaita. Suurimmat potilasryhmämme ovat: 

 • kirurgiset trauma- ja leikkauspotilaat 
 • vaikeat infektiopotilaat
 • kouristuspotilaat
 • diabeettiset ketoasidoosipotilaat  
 • täysiaikaiset vastasyntyneet.

Toteutamme keskitetysti myös erikoishoitoja, mm. peritoneaalidialyysejä. Vastaamme myös U-sairaalan elvytysvalmiudesta.

Hoitaja lasten teho-osastolla.

Tärkeä osa hoitoprosessia on koko perheen huomioiminen ja tukeminen. Vanhemmat voivatkin osallistua lapsensa hoitoon yhteistyössä henkilökunnan kanssa.

Lapsen hoidosta vastaavat osaston lääkäreiden lisäksi eri alojen asiantuntijat. Hoitoon osallistuvat myös monet erityistyöntekijät, kuten fysioterapeutti, sosiaalityöntekijä jne. Myös sairaalaklovnit vierailevat säännöllisesti osastolla.

Vierailuajat

Vanhemmat saavat vierailla osastolla vapaasti, mielellään klo 10:n jälkeen. Sisarusten ja muiden läheisten vierailuista tulee erikseen sopia henkilökunnan kanssa. Flunssaisena, kuumeisena tai muuten sairaana osastolle ei saa tulla. Muista käyttää käsidesiä osastolle tullessasi sekä lähtiessäsi.

Äiti ja lapsi lasten teho-osastolla.

 Hoito ja tutkimukset

 

Lasten ja nuorten klinikka

Lasten ja nuorten klinikka vastaa ensisijaisesti Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella asuvien lasten ja nuorten erikoissairaanhoidosta. Meille voi kuitenkin hakeutua hoitoon kaikkialta Suomesta lääkärin lähetteellä. VSSHP:ssä Tyks kantasairaalaan (U-sairaalaan) on keskitetty kaikki vuodeosastotoiminta. Avohoidon erikoispoliklinikkoja on kantasairaalan lisäksi myös aluesairaaloissamme, esimerkiksi Salossa sijaitseva Lasten ja nuorten poliklinikka.  

Lasten ja nuorten klinikalla hoidetaan akuutisti ja pitkäaikaisesti sairaita 0-16-vuotiaita lapsia ja nuoria lastentautien, lastenkirurgian ja lastenneurologian erikoisaloilla. Toimialueemme on jaettu vastuualueisiin:  

 • Lasten ja nuorten sairaanhoito
 • Vastasyntyneiden sairaanhoito
 • Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien hoito
 • Lasten ja nuorten kirurgia
 • Lastenneurologia

Lisäksi Lasten ja nuorten klinikalla on harjoittelupaikkoja myös varahenkilöstössä. Kaikkiin harjoittelupaikkoihimme haetaan Jobiilin kautta. Minimi harjoittelujakson pituus on kolme viikkoa ja sen tulee olla yhtäjaksoista. Lasten ja nuorten klinikalla pääset mukaan moniammatillisen tiimin jäseneksi ja toteuttamaan lasten ja nuorten hoitotyötä. Harjoittelujakson aikana pääset tutustumaan lapsiin/nuoriin ja heidän perheisiinsä ja pääset mukaan perhekeskeiseen toimintaan. Tarkistan vielä tarkemmat mahdollisuudet ja edellytykset harjoittelupaikkojen tarkemmista kuvauksista (sivun alaosasta). 

Lasten ja nuorten klinikan harjoitteluun liittyviä erityisasioita:

 • Harjoitteluun tulevan opiskelijan tulee olla sairastanut tai rokotuksen avulla saanut suojan vesirokkoa ja tuhkarokkoa vastaan.

 • Suosittelemme ottamaan influenssarokotuksen ennakkoon, jos tulet meille harjoitteluun tammi-maaliskuussa.

 • Harjoitteluun tulevalta opiskelijalta, joka on ollut edeltävän vuoden aikana potilastyössä tai potilaana ulkomaisessa sairaalassa tai laitoksessa vaaditaan yksi negatiivinen MRSA-näyte sieraimista ja käsien ihorikoista ennen harjoittelujakson alkua.

 • Yksiköissä hoidetaan alle 18-vuotiaita. Ennen harjoitteluun tuloa sinun on esitettävä voimassa oleva rikosrekisteriote opettajallesi. 

Ennen harjoitteluun tuloa:

 • Huolehdi, että CV:si on ajan tasalla.
 • Olet hankkinut VRK-kortin (terveydenhuollon varmennekortti) ennen jakson alkua.

Tervetuloa harjoitteluun!

Tarkempi kuvaus hoitotyön opiskelijoille

​Potilashuoneemme ovat kolmen hengen avohuoneita. Lisäksi meillä on kaksi yhden hengen eristyshuonetta. Jokaisessa huoneessa on tv sekä dvd-soitin. Potilaille on tarjolla myös leluja, konsolipelejä ja tabletteja.

Lasten teho-osaston dvd-valikoimaa lapsille.
Myös vanhemmille on oma taukotila. Sieltä löytyvät mm. kahvinkeitin, mikro ja jääkaappi.

U-sairaalan kanttiini sijaitsee 3.kerroksessa.

Mobiililaitteet voi yhdistää VSSHP:n vierailijaverkkoon, "VSSHP Guest".

Toimintamme parantamiseksi ja kehittämiseksi toivomme palautetta lapsen saamasta hoidosta. Lomakkeita löytyy myös vanhempainhuoneesta.

Sairaalan alueella on rajoitetusti parkkipaikkoja. Kartta pysäköintialueista 

Vuodeosastohoidosta laskutetaan hoitopäivämaksu. Alle 18-vuotiaat maksavat hoitopäivämaksun korkeintaan seitsemältä vuorokaudelta vuodessa.

Vastuuhenkilöt

Janne Kataja.
​Osastonylilääkäri Janne Kataja
puh. 02 313 0673


Osastonhoitaja Outi Sirola 
puh. 050 3553081
Olli Vänttinen. Lasten anestesiologi Olli Vänttinen
puh. 02 313 0598

​Kuulumme Tyksin Lasten ja nuorten klinikkaan.

 

Päivitetty: 3.6.2022 13:19