Siirry sisältöön

 Lasten ja nuorten vatsa- ja suolistotautien vastaanotto

​Yhteystiedot

Käyntiosoite

Tyks, Majakkasairaala, Savitehtaankatu 5, Turku

2. Kerros, M-lohko (B-hissit) 

Aukioloajat

ma–to 8–16
pe 8–15

Puhelin

02 313 0426 hoitaja

Soittoaika ma-pe  klo 8.00-8.45 ja 14.45-15.15 (aikojen peruminen ja siirtäminen, sekä muut akuutit asiat) 


02 313 1412 päiväsairaala
02 313 2429 hoidonvaraaja

Faksi

02 313 9412

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

 Lasten ja nuorten vatsa- ja suolistotautien vastaanotto

  • Potilaille
  • Lisätietoa

Hoitaja mittaa lapsen pituuden.

Meillä tutkitaan ja hoidetaan 0-16 (18) -vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla on esimerkiksi toistuvia vatsakipuja, ummetusta, pitkittynyttä ripulia ja veriulosteita tai ravitsemukseen ja syömiseen liittyviä pulmia. Vastaamme myös maksa- ja haimasairauksien tutkimuksista ja hoidosta.

Tutkittavia ja hoidettavia sairauksia ja ongelmatilanteita ovat esimerkiksi 

  • ruokatorven refluksisairaus
  • keliakia
  • ummetus
  • tulehdukselliset suolistosairaudet (haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti)
  • maksatulehdukset ja
  • ravitsemukseen liittyvät ongelmat.

Potilaat tulevat meille lääkärin lähetteellä.

Käynnillä on mukana sekä lääkäri että hoitaja, tarpeen mukaan myös ravitsemus- ja/tai puheterapeutti. Koska olemme osa yliopistollista opetussairaalaa, vastaanotolla voi olla läsnä myös erikoistuva lääkäri ja/tai opintojen loppuvaiheessa oleva lääketieteen tai sairaanhoidon opiskelija.

Tarvittavat verinäytteet otetaan laboratoriossa ja röntgentutkimukset tehdään kuvantamiskeskuksessa lääkärin harkinnan mukaan joko ennen tai jälkeen vastaanottokäynnin.

Käynnistä laskutetaan poliklinikkamaksu. 

Tutkimukset ja hoito suolistovastaanotolla

Taudinmäärityksen apuna käytämme tarvittaessa kuvantamistutkimuksia kuten ultraääntä ja magneettikuvauksia sekä ruokatorven pH-rekisteröintiä ja muita ruuansulatuskanavan toimintaa selvittäviä tutkimuksia. Potilaille lähetetään edeltävästi valmistautumisohjeet tutkimuksiin.

Potilaiden tutkimisessa saatetaan tarvita myös nukutuksessa tehtäviä tähystystutkimuksia: ruokatorven ja mahalaukun tähystys eli gastroskopia ja paksusuolentähystys eli kolonoskopia. Tähystystarpeen päättää suolistopoliklinikan lääkäri ja tähystystutkimukset tehdään poliklinikan kanssa samoissa tiloissa olevan päiväsairaalan kautta.

Mahantähystystä varten potilas tulee tutkimusaamuna ravinnotta päiväsairaalaan. Paksusuolen- tähystystä varten tarvitaan suolentyhjennys, minkä vuoksi potilas kutsutaan tähystystä edeltävänä päivänä päiväsairaalaan. Tätä ennen on jo aloitettu kevennetty ruokavalio. Suolentyhjennyksen aloituksen jälkeen potilas voi kotiutua ja jatkaa tyhjennystä kotona. Potilas tulee seuraavana aamuna ravinnotta tutkimukseen. Hän voi kotiutua yleensä samana päivänä.

Valtaosan potilaistamme hoidamme poliklinikalla, mutta toisinaan tarvitaan myös sairaalahoitoa vuodeosastolla. Osa lääkehoidoista (biologiset lääkkeet, rautainfuusio) toteutetaan päiväsairaalassa.

 ‭(Piilotettu)‬ Hoito ja tutkimukset

 

 

Meillä työskentelee:

Lasten ja nuorten suolistosairauksien tutkimuksiin ja hoitoon osallistuu moniammatillinen ryhmä, johon kuuluvat lastengastroenterologit, sairaanhoitajat, ravitsemusterapeutti, puheterapeutti sekä psykiatrinen sairaanhoitaja, joita perhe tapaa tarpeen mukaan sairaalakäynneillä. Lisäksi tiimiin kuuluvat tarvittaessa lastenkirurgi, patologi ja radiologi.

Lasten gastroenterologi Marko Kalliomäki
Lasten gastroenterologi Satu Simell
Sairaanhoitaja Pia Laine

Päivitetty: 14.2.2022 14:20