Siirry sisältöön

 Lastenneurologian ja kehitysneurologian vastaanotot

​Yhteystiedot

Käyntiosoite

Tyks, U-sairaala
(rakennus 3)   
A-sisäänkäynti, 5. kerros
Kiinamyllynkatu 4-8
Turku

Tyks, Majakkasairaala, Savitehtaankatu 5, Turku

2. Kerros, L-lohko (B-hissit) 

Aukioloajat
ma-pe 8-16

Puhelin
Lastenneurologia kehitysneurologian poliklinikka, U-sairaala

02 313 1417
ma-to 8.30-15, pe 8.30-14

Soittoajat ma-to 8.15-9.00 (aikojen perumiset ja siirrot, muut akuutit asiat)


Lastenneurologian poliklinikka, Majakkasairaala
02 313 1432
ma-to 8.30-15, pe 8.30-14 

Soittoajat ma-to klo 8.15-9.00 (aikojen perumiset ja siirrot, muut akuutit asiat)

Faksi

02 313 9004

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

Neuropsykologien konsultaationumero ammattilaisille
050 407 9096
ke 8-9.30

Palautelomakkeet

Palaute koulusta.pdf

Palaute päiväkodista.pdf

 Lisätietoja

 Lastenneurologian ja kehitysneurologian vastaanotot

 • Potilaille
 • Tutkimusjakso
 • Opiskelijoille

Lapsipotilas puhaltaa saippuakuplia.

Lastenneurologisessa yksikössä tutkimme ja hoidamme lapsia joilla on todettu tai epäillään olevan jokin neurologinen sairaus tai merkittävä kehitysviive.

Olemme moniammatillinen toimintayksikkö, jossa lapsen tilannetta arvioidaan kokonaisvaltaisesti eri alojen ammattilaisten toimesta. Yhteistyö perheen kanssa on tärkeä osa toimintaamme.

Polikliinisen vastaanottotoiminnan lisäksi yksikössämme toimii päiväsairaala, jossa arvioimme lapsen kokonaistilannetta usean päivän kestoisilla jaksoilla.

Vastaamme myös Tyks Lasten- ja nuortenklinikan muiden yksiköiden lastenneurologisista konsultaatioista sekä akuutisti vammautuneiden lasten kuntoutuksesta sairaalan sisällä.

Monialainen kipukuntoutustyöryhmämme hoitaa ja kuntouttaa niitä lapsia ja nuoria, jotka kärsivät pitkittyneestä kivusta tai muista toimintakykyä alentavista oireista.

Potilaat tulevat meille lääkärin lähetteellä. 

Käynnistä laskutetaan poliklinikkamaksu. Kuntoutusarviokäynnit ovat perheelle maksuttomia.

​Kuulumme Tyksin Lasten ja nuorten klinikkaan.

 Hoito ja tutkimukset

 

Lapsen kehitystä ja sen erityispiirteitä arvioidaan moniammatillisessa työryhmässä. Kuntoutustutkimukseen kuuluu lapsen kokonaistilanteen kartoitus omahoitajan, lääkärin ja kuntoutusohjaajan toimesta. Lisäksi kehityksen eri osa-alueisiin perehtyneet erityistyöntekijät, esimerkiksi puheterapeutti, psykologi, toimintaterapeutti ja fysioterapeutti, arvioivat lapsen kehitystaitoja ja toimintakykyä. Tutkimusjakson päätteeksi yhdessä perheen kanssa pidetään keskustelutilaisuus, jossa näkemykset lapsen kuntoutuksen tarpeesta kootaan yhteen. 

Kuntoutussuunnitelmaan kirjataan lapsen tarvitsemat kehitystä tukevat toimenpiteet, esimerkiksi terapiasuositukset, apuvälineet ja sosiaalinen kuntoutus. Kuntoutussuunnitelma on voimassa sovitusti 1-3 vuotta. Lapsen kuntoutusta arvioidaan uudelleen seurantakäynneillä, jotka sovitaan esimerkiksi Tyksin lastenneurologian yksikköön, oman kunnan terveyskeskukseen tai erityishuoltopiirin neuvolaan.

Miten perhe voi valmistautua tutkimusjaksolle tuloon?

Vanhempien läsnäolo jakson aikana on tärkeää, jotta lapsi tuntisi olonsa mahdollisimman turvalliseksi tullessaan uuteen paikkaan. Vanhemmat ovat lapsensa asiantuntijoita, joten työntekijät haastattelevat vanhempia tutkimuspäivien aikana. Vanhemmat voivat valmistautua tähän miettimällä lapsen vahvuuksia ja haasteita.

Käynnille mukaan tarvitaan vanhemmille ennakkoon lähetetty kyselylomake täytettynä sekä kirjallinen palaute päivähoidosta/koulusta. Jos lapsi käy terapiassa, pyydämme myös muistuttamaan hoitavaa terapeuttia palautteen lähettämisestä suoraan tai vanhempien kautta.

Tutkimusjakson aikatauluihin voi tulla muutoksia ennen jaksoa ja jakson aikana. Pyrimme aina pidättäytymään aikatauluissa, mutta joskus tilanteen vaatiessa joudumme niihin tekemään muutoksia. Lapselle voi kertoa, että hän tulee tekemään päivän aikana erilaisia tehtäviä. Tehtävätuokioiden välissä lapsella on taukoja ja aikaa esimerkiksi leikkimiseen. Päivän aikana on myös lounastauko.

Työryhmän jäsenet

Omahoitaja vastaanottaa perheen lapsen tullessa tutkimusjaksolle. Omahoitaja havainnoi ja ohjaa lapsen toimintaa sekä ohjaa ja tukee tarvittaessa myös vanhempia. Tutkimusjakson ajan omahoitaja huolehtii lapsen tarpeista yhdessä vanhempien kanssa.

Kuntoutusohjaaja ottaa vanhempiin yhteyttä jo etukäteen ennen polikliinista arviokäyntiä tai tapaa vanhemmat tutkimusjakson yhteydessä. Kuntoutusohjaaja selvittää lapsen sosiaalista tilannetta lapsen kehitysongelmiin, sairauksiin ja kuntoutustarpeisiin liittyen. Kuntoutusohjaaja neuvoo ja opastaa kuntoutuksen käytännön järjestelyissä ja sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa. Kuntoutusohjaaja on yhteyshenkilö kuntoutuksen järjestämiseen liittyvissä asioissa.

Puheterapeutti arvioi lapsen puheen- ja kielenkehitystä sekä lapsen yleisiä kommunikaatio- ja vuorovaikutustaitoja. Puheterapeutti ohjaa puhetta ja kielenkehitystä tukevien apuvälineiden käyttöä. Puheterapeutin työhön kuuluu myös pienten lasten syömis- ja nielemistaitojen arviointi.

Psykologi on lapsen yleisen kehityksen ja oppimistaitojen asiantuntija. Psykologi arvioi lapsen kielellisiä taitoja, vuorovaikutuksen kehitystä, näönvaraista havaitsemista ja oppimista, muistitoimintoja sekä tarkkaavuutta ja toiminnan ohjauksen taitoja.

Fysioterapeutti arvioi liikunnallista kehitystä ja siinä ilmeneviä vaikeuksia. Fysioterapeutti osallistuu myös liikuntavammaisten ja lihastautia sairastavien lasten apuvälinetarpeen arviointiin.

Toimintaterapeutti arvioi lapsen päivittäistä toimintakykyä havainnoimalla lapsen leikki- ja toiminnanohjauksen taitoja sekä testaamalla lapsen käden taitoja ja hahmotuskykyä. Toimintaterapeutti tekee myös tarvittaessa tuntotestauksia, osallistuu apuvälineiden tarpeen arviointiin sekä valmistaa käden ja yläraajan lastoja.

Lääkäri on joko lastenneurologian erikoislääkäri tai lastenneurologiaan erikoistuva lääkäri. Lääkärin rooli kuntoutustyöryhmässä on vastata lapsen lääketieteellisistä tutkimuksista, diagnostiikasta ja sairauden hoidosta. Usein lapsen kehityksen erityispiirteiden syyksi ei voida osoittaa mitään erityistä sairautta ja tuolloin hoidon sijaan puhutaan kuntoutuksesta tai kehityksen tukitoimista. Lääkäri vastaa kuntoutustyöryhmän toiminnasta ja kuntoutus- ja jatkosuunnitelman lopullisesta sisällöstä.

neuron mustavalkoleppis (2)_LI.jpg

Lasten ja nuorten klinikka vastaa ensisijaisestiKaksi lääkärinallea toivottavat tervetulleeksi lasten ja nuorten klinikalle. Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella asuvien lasten ja nuorten erikoissairaanhoidosta. Meille voi kuitenkin hakeutua hoitoon kaikkialta Suomesta lääkärin lähetteellä. VSSHP:ssä Tyks kantasairaalaan (U-sairaalaan) on keskitetty kaikki vuodeosastotoiminta. Avohoidon erikoispoliklinikkoja on kantasairaalan lisäksi myös aluesairaaloissamme, esimerkiksi Salossa sijaitseva Lasten ja nuorten poliklinikka.  

Lasten ja nuorten klinikalla hoidetaan akuutisti ja pitkäaikaisesti sairaita 0-16 -vuotiaita lapsia ja nuoria lastentautien, lastenkirurgian ja lastenneurologian erikoisaloilla. Toimialueemme on jaettu vastuualueisiin:  

 • Lasten ja nuorten sairaanhoito
 • Vastasyntyneiden sairaanhoito
 • Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien hoito
 • Lasten ja nuorten kirurgia
 • Lastenneurologia

Lisäksi Lasten ja nuorten klinikalla on harjoittelupaikkoja myös varahenkilöstössä. Kaikkiin harjoittelupaikkoihimme haetaan Jobiilin kautta. Minimi harjoittelujakson pituus on kolme viikkoa ja sen tulee olla yhtäjaksoista. Lasten ja nuorten klinikalla pääset mukaan moniammatillisen tiimin jäseneksi ja toteuttamaan lasten ja nuorten hoitotyötä. Harjoittelujakson aikana pääset tutustumaan lapsiin/nuoriin ja heidän perheisiinsä ja pääset mukaan perhekeskeiseen toimintaan. Tarkistan vielä tarkemmat mahdollisuudet ja edellytykset harjoittelupaikkojen tarkemmista kuvauksista (sivun alaosasta). 

Lasten ja nuorten klinikan harjoitteluun liittyviä erityisasioita:

 • Harjoitteluun tulevan opiskelijan tulee olla sairastanut tai rokotuksen avulla saanut suojan vesirokkoa ja tuhkarokkoa vastaan.

 • Suosittelemme ottamaan influenssarokotuksen ennakkoon, jos tulet meille harjoitteluun tammi-maaliskuussa.

 • Harjoitteluun tulevalta opiskelijalta, joka on ollut edeltävän vuoden aikana potilastyössä tai potilaana ulkomaisessa sairaalassa tai laitoksessa vaaditaan yksi negatiivinen MRSA-näyte sieraimista ja käsien ihorikoista ennen harjoittelujakson alkua.

 • Yksiköissä hoidetaan alle 18-vuotiaita. Ennen harjoitteluun tuloa sinun on esitettävä voimassa oleva rikosrekisteriote opettajallesi. 

Ennen harjoitteluun tuloa:

 • Huolehdi, että CV:si on ajan tasalla.

 • Olet hankkinut VRK-kortin (terveydenhuollon varmennekortti) ennen jakson alkua.

 • Tarkempi kuvaus hoitotyön opiskelijoille:

Lastenneurologian opiskelijainfo.pdf

Tervetuloa harjoitteluun!

Päivitetty: 14.2.2022 14:01