Siirry sisältöön

 Tekonivelosasto ja poliklinikka

Yhteystiedot

Käyntiosoite

Tyks Kirurginen sairaala
Luolavuorentie 2, Turku
poliklinikka P-krs
vuodeosasto 3. krs

Aukiolo- ja vierailuajat

Poliklinikka ma–pe klo 8–15
Vuodeosasto klo 12–19

Vierailuaika joka päivä
klo 12–19

Osastolle ei kukkia

Postiosoite

PL 28
20701 Turku

Puhelin

02 313 6124
Tekonivelosasto KIR 3

02 313 0714
Hoidonvaraaja Turku
ma–to klo 9–10 ja 13–14.30

02 314 4081
Hoidonvaraaja Salo
ma–to klo 8–9, pe klo 8–14

02 313 6225
Sairaanhoitaja ma–su klo 13–14

Faksi

02 313 6884​

 Tekonivelosasto ja poliklinikka

 • Potilaille
 • Opiskelijoille
 • Lisätietoa

Potilas tekonivelleikkauksessaHoidamme tuki- ja liikuntaelinsairauksien leikkauspotilaita, joille laitetaan olkapään, polven tai lonkan tekonivel. Osastolle on keskitetty vaativimmat tekonivelleikkaukset ja niihin liittyvien komplikaatioiden hoito. Lisäksi meillä toimii lasten ja nuorten aikuisten lonkkakeskus, jossa tehdään lonkan säästävää kirurgiaa.

Potilaat tulevat meille lääkärin lähetteellä. 

Kiireelliset potilaat tulevat yhteispäivystyksen tai poliklinikan kautta osastolle.
Potilaat voivat tulla meille myös suoraan ortopedin konsultaation perusteella sairaalan sisäisenä osastosiirtona.

Toimenpiteeseen tulevalle suunnitellaan leikkaukseen valmistava vaihe, johon kuuluu potilasohjaus ja leikkauskelpoisuuden arvio.  Hoidossa ja sen suunnittelussa korostuu moniammatillisessa yhteistyö yhdessä lääkärin, fysioterapeutin, sosiaalihoitajan ja sairaanhoitajan kanssa.

Laskutamme potilailtamme käynnistä riippuen poliklinikkamaksun tai hoitopäivämaksun. Ks. asiakasmaksut.

Poliklinikkamme sijaitsee Tyks Kirurgisen sairaalan sisääntulo- ja 3. kerroksessa. Ilmoittautuminen poliklinikkakäynnille tapahtuu sisääntuloaulassa. Fysioterapeutin vastaanotot sijaitsevat Kirurgisen sairaalan 3. krs:ssa ja tämä tieto löytyy kutsukirjeestä. Myös näille vastaanotoille ilmoittautuminen tapahtuu sisääntulokerroksessa.

Terveyden- ja hyvinvointilaitos ylläpitää  ENDOnet -tekonivelrekisteriä, jossa on tietoa tehdyistä leikkauksista. Rekisteriin on vapaa pääsy.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Ennen leikkausta:

1. Minusta on tehty lähete ortopedin arvioon leikkauksesta. Miten toimin nyt?

Lähete saapuu sähköisesti sairaalaan, jossa se käsitellään. Lääkärin toimintaohjeiden perusteella potilaille varataan vastaanottoaika ja mahdolliset edeltävät tutkimukset. Leikkauspäätöksen tekevät lääkäri ja potilas yhdessä vastaanotolla.

2. Millainen tekonivel minulle laitetaan?

Lääkäri päättää tekonivelen tyypin aina yksilöllisesti. Asiasta voi kysyä lisätietoa leikkaavalta lääkäriltä.

3. Saanko syödä luontaistuotteita leikkaukseen asti?

Kaikki luontaistuotteet täytyy lopettaa viimeistään kaksi viikkoa ennen leikkausta. Muistattehan mainita leikkaukseen valmistavalla käynnillä myös mahdollisista luontaistuotteista.

4. Millä saavun sairaalaan?

Sairaalassa on maksullinen vierasparkki, parhaiten pääsette perille julkisella kulkuneuvolla, taksilla tai omaisen kyydillä. Huomioithan, että Kela ei korvaa taksikyytiä sairaalaan tulosta, jos olette kykeneväinen matkustamaan julkisella kulkuvälineellä ja niillä pääsee liikkumaan haluttuun kellonaikaan.

5. Kuinka kauan minun tulee olla syömättä ja juomatta ennen leikkausta?

Pääsääntöisesti potilaitamme ohjeistetaan olemaan ravinnotta leikkausta edeltävänä yönä klo 24 jälkeen. Kirkkaiden nesteiden juominen (vesi, kirkas mehu, tee, kahvi ilman maitoa) pitää lopettaa kaksi tuntia ennen toimenpidettä. Purukumia tai tupakkatuotteita saa käyttää kaksi tuntia ennen toimenpidettä, kuitenkin savuttomuuteen kannustetaan ja ennen toimenpidettä tulisi olla useampi viikko tupakoimatta. Vettä saa juoda 150ml osastolla esilääkkeiden kanssa tuntia ennen toimenpidettä.

6. Mistä tiedän ihoni olevan kunnossa ennen leikkausta?

Ihon tulee olla kokonaan ehyt ja siisti ennen leikkausta, ei vain leikkausalueelta. Mikäli ihon kunnossa jokin asia askarruttaa, niin mainitkaa aina asiasta leikkaavalle lääkärille ja hoitajalle.
Tarkistakaa erityisesti varpaanvälit, leikkausalue, nivuset ja rinnan aluset.
Mikäli ihorikkoja löytyy, niin ne voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa leikkauksen peruuntumisen.

7. Onko lääkäri tavoitettavissa illalla tai viikonloppuna?

Lääkärit ovat paikalla pääsääntöisesti arkisin klo 8–16. Lauantaina Tyks Orto kirurgisessa sairaalassa käy yksi ortopedi koko talossa, joka tarvittaessa käy tapaamassa potilaita.
Soittoaika sairaanhoitajalle on joka päivä kello 13–14, p. 02 313 6225.

8. Miten voin välttyä tekonivelinfektiolta?

Tulehdusten ennaltaehkäisy ja hoito ovat sekä leikkauksen jälkeen että ennen tärkeää. Aina lääkärissä tai hammaslääkärissä käydessä teidän tulee kertoa, että teillä on tekonivel. Mikäli teille on suunnitteilla toimenpiteitä, niin toimenpiteen suorittavan lääkärin tulee olla tietoinen tekonivelestä.
Mikäli pitkittyneitä iho-ongelmia tulee, niin ne tulisi hoitaa huolellisesti, myös säännöllisiä hammastarkastuksia suositellaan.
Myös erilaisten sairauksien hyvä hoitotasapaino, esim. diabetes, ennaltaehkäisee tekonivelinfektion riskiä.

Sairaalassa:

9. Voinko mennä suihkuun leikkauksen jälkeen?

Suihkuun saa mennä leikkauksen jälkeen vaikka heti. Haava tulee olla kuitenkin suojattuna sidoksella viisi päivää leikkauksesta tai kunnes eritys on lakannut.

10. Mihin aikaan minulla on leikkaus?

Pääsääntöisesti potilaat tulevat osastolle leikkauspäivän aamuna kello seitsemän. Vaikka saavutte osastolla seitsemäksi, niin leikkausaika saattaa olla vasta puolenpäivän aikaan. Tulettehan kuitenkin osastolle täsmällisesti, jotta verikoe saadaan otettua heti aamulla.

11. Voinko kotiutua viikonloppuna?

Kotiutuminen viikonloppuna on mahdollista, mikäli kotiutuskriteerit täyttyvät (kts. kotiutumisen edellytykset).

12. Millä pääsen kotiin ja kuka kyydin maksaa?

Polvipotilaat voivat kotiutua omalla kyydillä tai taksilla. Lonkkapotilaat kotiutuvat invataksilla tai paaritaksilla, jos kotimatka on pitkä. Hoitaja tilaa kyydin osastolta Kelan taksikeskuksesta, kotiinlähdön kellonajasta sovitaan yhdessä potilaan kanssa.
Kelataksien omavastuu on 25€.

Leikkauksen jälkeen:

13. Koska voin ajaa autoa leikkauksen jälkeen?

Polven tai lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen autoa voi ajaa kuuden viikon kuluttua, mikäli toipuminen on sujunut ongelmitta.
Olkapään tekonivelleikkauksen jälkeen saa ajaa autoa kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen.
Lonkan osteotomian jälkeen voi ajaa autoa, kun käytössä ei ole enää apuvälineitä tai liikkumiseen liittyviä rajoituksia.

14. Miten hoidan kipuani leikkauksen jälkeen?

Kotiutuessa saatte reseptit kipulääkkeistä, joita tulisi syödä vähintään useamman viikon ajan kotona säännöllisesti. Kivun lievittyessä kipulääkkeitä voi alkaa vähentämään asteittain.

15. Mitä jos kotiin määrätyt lääkkeet eivät riitä kipuihin?

Voitte soittaa osaston ohjauspuhelimeen, josta sairaanhoitaja antaa lisätietoja. Yleensä lääkäri kirjoittaa lisälääkettä kotiin sähköisenä reseptinä, mikäli osastolta jo reseptinä saadut lääkkeet eivät tunnu riittävän kipuihin.
Ennen kuin olette yhteydessä osastolle, niin olettehan ottanut jo kaikkia teille määrättyjä kipulääkkeitä riittävän määrän sekä kokeilleet muita kivunlievitysmenetelmiä, kuten kylmähoitoa ja lepoa.

16. Voinko mennä suihkuun leikkauksen jälkeen?

Suihkuun saa mennä leikkauksen jälkeen vaikka heti. Haava tulee olla kuitenkin suojattuna sidoksella viisi päivää leikkauksesta tai kunnes eritys on lakannut.

17. Saanko lääkärintodistuksen tekonivelestä lentomatkoja varten?

Nykyään todistuksia ei enää kirjoiteta, lentokentällä tehdään tarvittavat toimenpiteet, jos metallinpaljastin hälyttää.

18. Milloin voin matkustaa lentokoneella leikkauksen jälkeen?

Lonkka- ja polviproteesileikkausten, sekä lonkan osteotomialeikkauksen jälkeen ei ole suositeltavaa lentää kolmeen kuukauteen. Varminta on mennä lentokoneeseen vasta kun olet käynyt leikkauksen jälkeisellä kontrollikäynnillä.
Olkapääleikkauksen jälkeen ei ole estettä matkustaa lentokoneella.
Lentokoneella matkustettaessa on kuitenkin muistettava laskimotukosvaara.

19. Miten pitkään tarvitaan tekonivelleikkauksen jälkeen tulehduksia ennaltaehkäisevä antibioottisuoja ennen tiettyjä toimenpiteitä?

Antibioottisuoja ennen tiettyjä toimenpiteitä on voimassa elinikäisesti. Toimenpidettä suorittava lääkäri kirjoittaa teille antibioottireseptin.

20. Järjestetäänkö osastolta kotiapua tarvittaessa?

On hyvä selvittää kotiapua jo hyvissä ajoin ennen leikkaukseen tuloa oman kunnan kotisairaanhoidosta. Osastolla on tarvittaessa tavattavissa sosiaalityöntekijä, jonka kanssa on mahdollista keskustella kotiavun tarpeesta. Sosiaalityöntekijän puhelinnumero on mahdollista saada myös leikkausta valmistavalla käynnillä.

21. Kuka poistaa hakaset tai ompeleet haavalta leikkauksen jälkeen?

Ompeleet tai hakaset poistetaan normaalisti omassa terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa, jonne potilas varaa itse ajan. Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen on henkilöautossa istumiskielto kuuden viikon ajan, joten lonkkaleikkaukseen tulevan on ohjauskäynnin jälkeen hyvä varata jo valmiiksi aika oman kunnan kotisairaanhoidosta. Polvi- ja olkapääpotilaat saavat matkustaa henkilöautossa heti leikkauksen jälkeen, joten voitte mennä terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon poistattamaan hakaset.
Huomioi kuitenkin oma vointisi.

22. Milloin voin istua henkilöautossa?

Lonkkaleikatut potilaat saavat mennä henkilöautoon, kun leikkauksesta on kulunut 3–4 viikkoa, saatte tarkemmat ohjeet osastolla fysioterapeutilta. Lonkan osteotomiapotilaat saavat mennä henkilöauton kyytiin heti leikkauksen jälkeen, jos vointi ja vuodeosastolla annetut rajoitukset sen sallivat. Olkapääleikatuilla potilailla ei ole estettä mennä henkilöautoon. Polvileikatut potilaat saavat mennä henkilöautoon heti.

23. Voiko polven tekonivelellä olla polvillaan tai konttausasennossa?

Ennen hakasten poistoa ei ole suotavaa olla konttausasennossa tai polvillaan, asento saattaa lisätä haavanvuotoa.
Muutoin konttausasennossa saa olla, mutta se saattaa tuntua epämiellyttävältä. Tarvittaessa voi käyttää pehmustetta polven alla.

24. Koska voin aloittaa luontaistuotteiden käytön leikkauksen jälkeen?

Luontaistuotteita ei saa syödä samanaikaisesti kun käytät veritulpan estolääkettä, vuotoriskin vähentämiseksi. Lääkekuurin loputtua voi alkaa syömään normaalisti luontaistuotteita.
Purukumia tai tupakkatuotteita saa käyttää kaksi tuntia ennen toimenpidettä, kuitenkin savuttomuuteen kannustetaan ja ennen toimenpidettä tulisi olla useampi viikko tupakoimatta.

25. Kuinka kauan kivut kestävät leikkauksen jälkeen?

Kipu on erittäin yksilöllinen asia, joten niiden kestämistä on vaikea ennustaa. Pääsääntöisesti leikkauksen jälkeiset kivut kestävät useampia kuukausia, mutta voimakkaimmillaan kipu on muutama vuorokausi leikkauksen jälkeen.

26. Kuinka kauan leikattava raaja on turvoksissa leikkauksen jälkeen?

Turvotusta esiintyy jo osastolla ollessa, mutta kotona turvotus saattaa lisääntyä. Mikäli turvotusta esiintyy erityisesti pohkeen alueella, olkaa yhteydessä teitä hoitaneelle vuodeosastolle tai omaan terveyskeskukseen.
Turvotus kestää yleensä noin kaksi kuukautta. Turvotuksen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi on hyvä käyttää kylmähoitoa ja kohoasentoa.

27. Kuinka kauan käytän apuvälineitä leikkauksen jälkeen?

Kyynärsauvoja tulee käyttää niin kauan kunnes kävely sujuu ontumatta. Huomioi lisäksi osastolla annetut ohjeet.
Pääsääntöisesti apuvälineitä käytetään 4–6 viikkoa.

28. Miten hoidan leikkaushaavaa kotona?

Leikkaushaavaa ei tarvitse erikseen hoitaa. Saatte osastolta kotiutuessa kattavat haavanhoito-ohjeet.
Haava tulee olla suojattuna viisi vuorokautta leikkauksesta. Mikäli haava tämän jälkeen vielä erittää, suojatkaa haava haavasidoksella, kunnes se on kuiva. Saunaan voitte mennä hakasten poiston jälkeisenä päivänä, huomioikaa kuitenkin turvallisuus ja rajoitteet (älä kiipeä lauteille)
Mikäli haava-alueella on:

 • lisääntyvää kipua
 • lisääntyvää turvotusta
 • punoitusta tai kuumotusta
 • haavasta tulee märkäistä vuotoa tai haavalta tulee lisääntyvää eritystä
 • lämpönne on yli 38 astetta
Tässä tapauksessa soittakaa p. 02 313 6225 klo 13–14.

29. Voiko haavalle laittaa rasvaa,kylmägeeliä tmv.?

Haavalle ei tule laittaa mitään rasvaa niin kauan kuin haavalla on hakaset. Hakasten poiston jälkeen haavaa voi rasvata, mikäli iho on ehjä.

30. Onko lääkäri tavoitettavissa illalla tai viikonloppuna?

Lääkärit ovat paikalla pääsääntöisesti arkisin klo 8–16. Lauantaina TULES-sairaalassa käy yksi ortopedi koko talossa, joka tarvittaessa käy tapaamassa potilaita.
Soittoaika sairaanhoitajalle on joka päivä kello 13–14, p. 02 313 6225.

31. Miten voin välttyä tekonivelinfektiolta?

Tulehdusten ennaltaehkäisy ja hoito ovat sekä leikkauksen jälkeen että ennen tärkeää. Aina lääkärissä tai hammaslääkärissä käydessä teidän tulee kertoa, että teillä on tekonivel. Mikäli teille on suunnitteilla toimenpiteitä, niin toimenpiteen suorittavan lääkärin tulee olla tietoinen tekonivelestä.
Mikäli pitkittyneitä iho-ongelmia tulee, niin ne tulisi hoitaa huolellisesti, myös säännöllisiä hammastarkastuksia suositellaan.
Myös erilaisten sairauksien hyvä hoitotasapaino, esim. diabetes, ennaltaehkäisee tekonivelinfektion riskiä.

32. Millä pääsen kotiin ja kuka kyydin maksaa?

Polvipotilaat voivat kotiutua omalla kyydillä tai taksilla. Lonkkapotilaat kotiutuvat invataksilla tai paaritaksilla, jos kotimatka on pitkä. Hoitaja tilaa kyydin osastolta Kelan taksikeskuksesta, kotiinlähdön kellonajasta sovitaan yhdessä potilaan kanssa.
Kelataksien omavastuu on 25€.

33. Kenelle tulen jälkitarkastukseen?

Pääsääntöisesti potilaat tulevat jälkitarkastukseen tekonivelhoitajalle. Ennen hoitajan käyntiä käytte röntgenkuvilla, jotka lääkäri katsoo.
Mikäli teille on tehty uusintaleikkaus, niin silloin yleisesti jälkitarkastusaika on suoraan leikanneelle lääkärille.

34. Koska saan polkea kuntopyörää?

Polven tekonivelleikkauksen jälkeen kuntopyörää voi polkea ilman vastusta hakasten poiston jälkeen ja noin neljän viikon kuluttua vastuksen kanssa kevyesti aloittaen. Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen kuntopyörää voi polkea ilman vastusta noin 3–4 viikon kuluttua leikkauksesta ja vastuksella noin kuuden viikon kuluttua leikkauksesta kevyesti aloittaen. Lonkan osteotomiapotilaat saavat tarkemmat ohjeet osastolla ollessa.

35. Milloin saan jättää sauvat pois?

Polven tekonivelleikkauksen jälkeen sauvat voi jättää pois aikaisintaan noin neljän viikon kuluttua leikkauksesta, kuitenkin vasta fysioterapiakontrollin jälkeen. Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen sauvat voi jättää pois aikaisintaan noin kuuden viikon kuluttua leikkauksesta, kuitenkin vasta fysioterapiakontrollin jälkeen. Huomioikaa kuitenkin osastolla saadut yksilölliset ohjeet. Lonkan osteotomiapotilaat saavat tarkemmat ohjeet osastolla ollessa.

 

 Hoito ja tutkimukset

 

Opiskelijana voit osastollamme harjoitella ja integroida tieto- ja taitoperustaasi potilaan hoitotilanteessa. Saat työskennellä sekä vuodeosastolla ja poliklinikalla että postoperatiivisessa tarkkailussa.

Nimeämme sinulle henkilökohtaisen lähiohjaajan, jonka ammattitaitoa ja kokemusta pääset hyödyntämään. Hänen kanssaan saat tarkkailla ja hoitaa leikkaukseen tulevia, leikattuja sekä kotiutuvia potilaita. Toivomme, että tekisit lähiohjaajasi kanssa mahdollisimman paljon yhteisiä vuoroja.

​Opetus- ja ohjaustilanteet

 • potilaan valmistaminen leikkaukseen
 • leikkauspotilaan tarkkailu leikkauksen jälkeen vuodeosastolla ja tarkkailuyksikössä
 • potilaan kuntouttaminen ja kotiuttaminen leikkauksen jälkeen.

​Ennen harjoittelua

Kertaa tai hanki perustiedot

 • anatomiasta ja fysiologiasta
 • farmakologiasta
 • kirurgiasta
 • ortopediasta.

​Mitä opit osastollamme?

 • leikkauspotilaan hoitoa
 • kivunhoitoa
 • kuntouttamista leikkauksen jälkeen
 • potilaan ohjausta ja neuvontaa
 • äkillisten tilanteiden hoitoa.

Tilamme

Vuodeosastollamme on 1-4 hengen potilashuoneita. Huoneissa on wc, suihku ja tv. Jokaiseen vuodepaikkaan kuuluu potilaskutsulaite, jossa on radio ja puhelin, sekä lukittavat vaatekaapit vaatteille ja tavaroille. Osastollamme on myös wi-fi.

Osaston yhteydessä toimii kuusipaikkainen tarkkailuyksikkö, johon voimme sijoittaa potilaitamme leikkauksen jälkeen. 

Kotiutuksen edellytykset leikkauksen jälkeen

Olet kotikuntoinen, kun

 • siirryt sängystä ja tuolista itsenäisesti
 • pystyt itsenäisesti liikkumaan apuvälineiden turvin tasaisella ja tarvittaessa portaissa, myös wc-käynti sujuu omatoimisesti
 • osaat toteuttaa omatoimisesti sinulle ohjattuja liikeharjoitteita
 • selviydyt pukeutumisesta ja peseytymisestä tarvittavien apuvälineiden avulla
 • leikkaushaava ja sen ympäristö vastaa leikkauksen jälkeistä (normaalia) tilannetta ja leikkaushaava on tarkistettu
 • ajoittaisesta kivusta huolimatta pystyt suorittamaan päivittäisissä toiminnoissa ja olet saanut kivunhoidosta ohjauksen

​Vastuuhenkilöt

Vastuualuejohtaja Mikko Karvonen, puh. 02 313 0000
Osastonhoitaja Teija Tiusanen, puh. 02 313 0550 

​Kuulumme Tyksin Tules-toimialueeseen (tuki- ja liikuntaelinsairaudet).

 

Päivitetty: 20.11.2020 8:05