Siirry sisältöön

 Valtakunnallinen ylipainehappihoitokeskus

​Yhteystiedot

Sijainti

Teho-osasto
Tyks, T-sairaala (rakennus 18)
Sisäänkäynti sairaalan pääovesta (18A)
G-osa, 3. krs (opaste TG3)
Hämeentie 11, Turku

Puhelin

02 313 1950

Faksi

02 313 3222

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

 Valtakunnallinen ylipainehappihoitokeskus

  • Potilaille
  • Vuodeosastoille
  • Lisätietoa

​​Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (2006) Tyksiin on keskitetty ylipainehappihoito osana valtakunnan erityistason sairaanhoitoa.

Lääkäri valtakunnallisessa ylipainehappihoitokeskuksessa.Ylipainehappihoito eli HBOT (hyperbaric oxygen therapy) on lääketieteellinen hoitomuoto, joka tähtää kudoshapetuksen moninkertaistamiseen ja ei-toivottujen kaasukuplien (esim. sukeltajantaudin jäännöstyppikuplat) hallittuun eliminoitumiseen. Painekammiossa potilas hengittää 100 % happea 2,5 ATA:n paineessa, joka vastaa 15 m sukellussyvyyden painetta.

Tehohoitopotilaat ja hengityskonepotilaat hoidetaan isossa painekammiossa, johon mahtuu sairaalasänky, hengityskone ja tarvittavat monitorointilaitteet. Yksipaikkaista painekammiota käytetään tajuissaan olevien potilaiden hoitoon. Tyks on Suomen ainoa sairaala, jossa on ympärivuorokautisesti toimiva ylipainehappihoidon keskus ja jossa tehohoitoa vaativan potilaan ylipainehappihoito on mahdollista.

Ylipainehappihoidosta vastaa erikoiskoulutettu henkilökunta.

 Hoito ja tutkimukset

 

Ylipainehappihoidon aloitus ja aikataulu

  • Hoidosta sovitaan lähettävän osaston lääkärin ja HBO –lääkärin kanssa. Kun päätös potilaan hoitojen aloittamisesta on tehty, lähettävä osasto sopii paineistusaikataulusta.
  • HBO-hoito toteutetaan pääsääntöisesti arkisin klo 7.30 – 15.30 välisenä aikana. Akuutit ja muuten tarpeelliset HBO -hoidot voidaan antaa 24 h vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa
  • HBO-yksikkö ilmoittaa kotiosastolle hoidon aloittamisajan. Aika voidaan sopia jo edellisenä päivänä
  • T-sairaalan osastot tuovat potilaan itse HBO -hoitoihin. U- ja A- sairaaloiden osastot voivat käyttää apunaan kuljetusta, jos potilas ei pääse itsenäisesti tulemaan HBO -yksikköön.

Katso tarkemmat ohjeet: Ylipainehappihoito (HBO) - Vuodeosastopotilaan valmistelu ylipainehappihoitoa varten 

Päivitetty: 20.11.2020 8:06