Siirry sisältöön

 Vastasyntyneiden teho-osasto eli Keskola

​Yhteystiedot

Käyntiosoite

Tyks, Majakkasairaala Savitehtaankatu 5, Turku

3. kerros, J-lohko (A-hissit)

Puhelinnumerot

02 313 1413 osasto
02 313 2413 sihteeri

Faksi

02 313 2485

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

Katso myös:

Vastasyntyneiden sairaanhoito
Äidinmaitokeskus
Kehitysseurantavastaanotto

 Vastasyntyneiden teho-osasto eli Keskola

 • Potilaille
 • Opiskelijoille
 • Lisätietoa

Vastasyntyneitä vanhempiensa kanssa vastasyntyneiden teho-osastolla.Lapsen oikeus vanhempien läsnäoloon ja hoivaan on perusperiaatteemme. Olemme perhekeskeisyyden edelläkävijä ja kannustamme vanhempia osallistumaan vauvan hoivaan ja hoitoon alusta lähtien mahdollisimman paljon. Vanhemmat voivat yöpyä vauvan vierellä perhehuoneessa tai erillisessä sairaalahuoneessa (Muumihuoneessa).

Aloitimme vastasyntyneiden tehohoidon perhehuoneissa ensimmäisenä Suomessa. Vastasyntyneiden teho-osaston koko henkilökunta on koulutettu vauvan ja vanhempien yksilölliseen huomioimiseen ja yhteistyön arvostamiseen Vanhemmat Vahvasti Mukaan (VVM) -koulutuksella.

Vastasyntyneen hoito

Hoidamme vastasyntyneitä, jotka tarvitsevat tehohoitoa tai valvontaa: , täysiaikaisia vauvoja, keskosia ja kirurgisia toimenpiteitä vaativia vastasyntyneitä. Potilaiden hoitoajat vaihtelevat parista päivästä useisiin kuukausiin. 

Jos vastasyntyneen tehohoidon tarve tiedetään jo etukäteen, ovat vanhemmat tervetulleita tutustumaan osastoomme jo ennen vauvan syntymää. Myös vastasyntyneitä hoitava lääkäri tapaa vanhemmat mielellään jo ennen vauvan syntymää, jolloin voidaan kertoa vauvan hoidosta, vastata vanhempia askarruttaviin kysymyksiin ja kuulla vanhempien toiveita. 

Osastollamme toimii moniammatillinen vastasyntyneiden tehohoidon tiimi. Vauvanne hoitoon osallistuu lääkäreitä, sairaanhoitajia, fysioterapeutteja sekä tarvittaessa muiden alojen ammattilaisia. Osastollamme käy pikkulapsipsykiatrian (VAVU työryhmä = varhainen vuorovaikutus) työntekijöitä tapaamassa vanhempia ja tukemassa vanhemmuutta.

 PalautelomakeAnna palautetta hoidosta 

(Osastomme löytyy kohdan T8 Lasten ja nuorten klinikka alta).

Tutustu Keskolamme toimintaan:

 

 

Opiskelijoita harjoittelussa vastasyntyneiden teho-osastolla.Opiskelijavastaavat

 • Outi Eklund
 • Maarit Ilvonen
 • Sanna Virtanen
 • Marika Huhtamäki

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@tyks.fi

Tärkeää opiskelijalle

Huolehdi, että CV:si on Jobiilissa luettavissa ja ajantasainen.

Kun harjoittelusi alkaa, tule U-Sairaalan pääsisäänkäynnin aulatilaan(3. kerros UB3) klo 11 lastenklinikan opiskelijoiden yhteiseen perehdyttämistilaisuuteen ja tämän jälkeen osastollemme klo 12.

Sinulle on etukäteen nimetty 2-3 lähiohjaajaa. Sinun tulee suunnitella työvuorosi heidän työvuorojensa mukaisesti, jolloin ohjaussuhde tukee oppimistasi mahdollisimman hyvin. Huomioi, ettei mahdollinen työnteko häiritse työharjoittelua. Osastolla tehdään kolmivuorotyötä. Yövuoroja ja iltavuoroja tulee harjoittelujakson aikana tavallista enemmän, koska osa ohjaajista tekee pelkästään yövuoroja.

Opiskelijat pukeutuvat opiskelijoille ohjatussa paikassa U-sairaalassa. Kulkuavaimen saa osastolta allekirjoitusta vastaan. Opiskelijat vastaavat kulkuavaimista niiden käytön ajan. Opiskelijalla tulee olla hankittuna VRK-kortti (terveydenhuollon varmennekortti)ennen jakson alkua.

Osastollamme on käytössä reissuvihko, johon opiskelijan tulee pyytää palautetta, jos työskentelee muun kuin oman lähiohjaajan kanssa.

Kiinnitä huomiota omaan terveydentilaasi, koska osastollamme hoidetaan pieniä ja sairaita vastasyntyneitä, joilla on huono vastustuskyky. Osastolle ei saa tulla flunssaisena tai vatsatautisena.

Luethan hygieniaohjeen ennen harjoittelusi alkua ja tarkistat rokotuksesi.

Odotamme sinulta

 • aktiivisuutta
 • huolellisuutta
 • vaitiolovelvollisuuden noudattamista
 • poissaolojen ilmoittamista.

Tervetuloa osastollemme oppimaan!

 

Vanhempien toivotaan osallistuvan hoitoon alusta lähtien mahdollisimman paljon. Vanhemmat ovat tervetulleita lääkärinkierrolle.

Huomioithan, että osastolle ei saa tulla sairaana kuten flunssaisena.

Sisarukset voivat vierailla osastolla vapaasti mikäli ovat terveitä. Infektiokauden ajan informoimme erikseen mahdollisista rajoituksista.

Isovanhemmat ja muut sukulaiset/tukihenkilöt saavat vierailla vanhempien ja hoitajien kanssa sovitulla tavalla.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Liisa Lehtonen, puh. 02 313 0253

Osastonhoitaja Nina Kallio, puh. 02 313 2508

​Kuulumme Tyksin Lasten ja nuorten klinikkaan.

Lääkäri ja potilaat osastolla.

Päivitetty: 16.3.2022 12:43