Siirry sisältöön

Yläraajapotilaan hoito

Käsikirurgit leikkaussalissa.

Vastuualueellamme hoidetaan sekä käsikirurgisia että yläraajaortopedisia potilaita.

Käsikirurgia

Käsikirurgi on käden ja kyynärvarren sairauksien ja vammojen erityisasiantuntija. Käsikirurgit hoitavat kaikenikäisten potilaiden käden ja ranteen luunmurtumia ja nivelsidevammoja, sekä käden ja yläraajan moninaisia sairauksia kuten kasvaimia, rasitussairauksia ja hermojen pinnetiloja. Käsikirurgit vapauttavat ja korjaavat tarvittaessa myös alaraajojen hermovammoja sekä hermopinteitä. Käsikirurgin erityisosaamista ovat myös hienokirurgiset (mikrokirurgiset) hermojen ja verisuonien korjaukset.

Käden alueen lukuisat pienet rakenteet tekevät käden alueen kirurgiasta erityisen haastavaa. Myös ihmisen tarpeet käden käytölle vaihtelevat iän mukana. Monia käden vaivoja ei suinkaan tarvitse leikata, vaan hyvä hoitotulos saadaan lääketieteellisen, toimintaterapeuttisen ja fysioterapeuttisen kuntoutuksen keinoin. Otamme sinut mukaan hoitosi suunnitteluun, jotta löydämme juuri sinulle parhaan hoitovaihtoehdon.

Leikkauksen jälkeen käden ahkera kuntoutus on erityisen tärkeää, ja potilas on aina oman kätensä kuntoutuksen avainhenkilö. Leikannut kirurgi, toimintaterapeutti, fysioterapeutti suunnittelevat parhaan mahdollisen yksilöidyn kuntoutussuunnitelman, ja potilas saa perusteelliset ohjeet käden oikeaoppisista liikeharjoitteista ja liikerajoituksista.

Sitoutunut ja innokas henkilökuntamme takaa korkeatasoisen lääkäri- hoito – ja terapiatyön vuodeosastolla ja poliklinikalla.

Esimerkkejä yleisistä käsikirurgisista leikkauksista:

  • Pitkäaikaisen rannekanavaoireyhtymän eli keskihermopinteen vapautus
  • Kämmen kalvokovettuman (Dupuytrenin taudin) leikkaus
  • Ranteen nivelsidevamman korjausleikkaus
  • Käden tai ranteen luun murtuman leikkaus
  • Käden tai kyynärvarren jännevamma
  • Vaativat katkenneen hermon korjausleikkaukset tai hermosiirreleikkaukset

Yläraajaortopedia

Hoidamme pääasiassa olkapään ja kyynärpään alueen erilaisia sairauksia sekä vammoja ja vammojen jälkitiloja. Potilaat tulevat lähetteellä terveyskeskuksesta, työterveydestä tai yksityiseltä lääkäriasemalta. Myös Tyksin yhteispäivystys lähettää meille paljon potilaita hoitoon ja hoidon arvioon.

Yleisimmät hoitamamme sairaudet ovat kiertäjäkalvosimen (rotator cuff) jänteen repeämät, olkanivelen sijoiltaan meno/instabiliteetti sekä olkanivelen nivelrikko. Osastollamme työskentelee olkapään ja kyynärpään alueeseen perehtyneitä ortopedian erikoislääkäreitä sekä useampi yläraajaan erikoistunut fysioterapeutti ja teemmekin heidän kanssa läheistä yhteistyötä.

Teemme työtämme potilaslähtöisesti. Taataksemme potilaillemme parhaan mahdollisen hoidon hoitopäätöksemme perustuvat viimeisimpiin tutkimuksellisiin näyttöön perustuviin hoitosuosituksiin. Kunkin potilaan kohdalla hoitopäätös tehdään kuitenkin aina yksilöllisesti. Monia olkapään ja kyynärpään vaivoja ja vammoja voidaan hoitaa konservatiivisesti eli kuntouttamalla fysioterapeutin avustuksella. Leikkaushoitoon turvaudutaan kun konservatiivinen hoito ei ole riittävä oireiden helpottamiseksi tai toimintakyvyn palauttamiseksi. Yleisempiä tekemiämme leikkauksia ovat tähystyksellinen kiertäjäkalvosimen korjausleikkaus, olkanivelen stabilointi leikkaus (ns. Bankart- tai Latarjet- toimenpide), yläraajan jännerepeämien kiinnitystoimenpiteet, kyynärnivelen tähystystoimenpiteet sekä olkanivelen tekonivelleikkaukset.

Teemme aktiivisesti tutkimustyötä liittyen yleisimpiin olkapään sairauksiin ja vammoihin (mm. kiertäjäkalvosimen repeämän leikkaushoito, olkapään instabiliteetin leikkaushoito, olkapään tekonivelkirurgia). Tutkimusryhmämme on mukana useammassa kansallisessa ja kansainvälisessä olkapäätä koskevassa tutkimuksessa. Tavoitteenamme on saada lisätietoa eri hoitomuotojen vaikuttavuudesta, jotta voimme jatkossa hoitaa potilaitamme entistäkin paremmin ja erityisesti hyvään tutkimusnäyttöön perustuen.

Lääkärimme esittäytyvät

Hanna-Stiina Taskinen.

Hanna-Stiina Taskinen, vastuualuejohtaja
Markus Pääkkönen.

 

Markus Pääkkönen
LT, dosentti, käsikirurgian ja yleiskirurgian erikoislääkäri, Diploma in Global Health

Erityisosaamisalueet ja kiinnostuksen kohteet: Vaikeiden käsivammojen ja niihin liittyvien kudospuutosten hoito. Käden hyvänlaatuiset kasvaimet ja syöpäkasvaimet. Lastenkäsikirurgia kuten synnynnäisten käsianomalioiden hoito.

Julkaisut ja tieteellinen tutkimus: Satunnaistettuja ja seurantatutkimuksia rannekanavaoireyhtymän (keskihermon pinne), tenniskyynärpään hoidosta ja ennusteesta, napsusormen hoidosta, ranteen nivelsiteiden ennallistuksesta (rekonstruktioleikkaus), ranteen luudutusleikkauksista, rannemurtumien hoidosta ja lasten luiden ja nivelten tartuntataudeista.

Anssi Ryösä.

 

​Anssi Ryösä
LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Erikoisosaamisalueet ja kiinnostuksen kohteet: Olkapää- ja kyynärpääkirurgia

Hoitohenkilöstömme esimies


​Annukka Haataja, osastonhoitaja vs.

 


Päivitetty: 28.5.2020 10:33

 Yhteystiedot

Yläraajapotilaan hoito
Tyks Kirurginen sairaala
2. krs.
Luolavuorentie 2, Turku

Postiosoite

PL 28
20701 Turku

Vastuualuejohtaja

Hanna-Stiina Taskinen
02 313 0000

Vs. Osastonhoitaja

Annukka Haataja
02 313 6164

Käsikirurgian poliklinikkamme

Yläraajaosastomme ja poliklinikkamme