Siirry sisältöön

Sydän- ja rintaelinkirurgia

Lääkäri ja potilas muodostavat käsistä sydämen kuvan.

Sydänleikkauksia tehdään potilaille, joilla on sepelvaltimotauti, sydämen läppävika, synnynnäinen sydänvika tai muu kirurgista hoitoa vaativa sydänvika. Myös rytmihäiriöitä hoidetaan kirurgisesti.

Oletko tulossa sydän- tai keuhkoleikkaukseen?

Leikkaukseen voidaan saapua joko leikkauspäivänä tai edellisenä päivänä. Tutustu hoitopolkuusi:

Ohjausvideot leikkaukseen tulevalle:

Sydänkirurgia

Yleensä sydänleikkauksen aikana sydän pysäytetään ja verenkierrosta huolehditaan sydän-keuhkokoneella Tarvittaessa teemme ohitusleikkauksia käyvällä sydämellä ilman sydän-keuhkokonetta.

Tekoläppäleikkausten lisäksi teemme sekä aorttaläpän että hiippaläpän korjauksia. Hiippaläpän vuodoista noin 80 % voidaan hoitaa korjaamalla viallinen läppä. Vuotavista aorttaläpistä voidaan myös osa hoitaa läppää korjaamalla. Osa aorttaläppäahtaumista hoidetaan yhdessä kardiologien kanssa verisuonen kautta katetrin avulla asennettavalla tekoläpällä.

Laskevan aortan laajentumia hoidetaan yhdessä toimenpideradiologin kanssa asentamalla verkkoputki katetritekniikalla perinteisen leikkauksen sijaan.

Vuonna 2019 teimme 477 sydänleikkauksia.

Rintaelinkirurgia

Rintaelinkirurgialla tarkoitetaan koko rintakehän sisäalueen leikkauksia. Rintaelinkirurgiassa teemme suurimman osan keuhkojen, keuhkopussin ja välikarsinan hyvän- ja pahanlaatuisten sairauksien leikkauksista tähystystoimenpiteinä. Vuonna 2019 teimme 189 leikkausta.

Kuntoutuminen

Erilaisiin sydämen operaatioihin on hyvä valmistautua jo etukäteen. Myös ammattilaisten ohjauksessa tehty kuntoutus nopeuttaa toipumista ja palaamista aktiiviseen arkeen. Voit kysyä mieltäsi askarruttavista asioista omalta lääkäriltäsi.

Katso myös

Sepelvaltimotautipotilaan ensitietopäivät ovat toistaiseksi peruttu koronan takia. Ensitietopäivä on katsottavissa videoina.


Ensitietopäivän luennot ovat myös katsottavissa videoina.

Terveyskylä Sydäntalo.

Osastomme ja poliklinikkamme

Päivitetty: 11.10.2021 8:10

Tutustu Sydänkeskuksen toimintaan somessa

Facebook-logo. @tykssydankeskus

Instagram-logo. @tyks_sydankeskus