Siirry sisältöön

 Neurokirurgisen potilaan hoito

Vastuualuejohtaja

Melissa Rahi

Toimiston osoite

Tyks, T-sairaala, 5. krs, E-osa
Hämeentie 11, Turku

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

Osastot ja poliklinikat

Neurokirurgian poliklinikka

Neurokirurgian vuodeosasto

 Neurokirurgisen potilaan hoito

  • Yleistä
  • Lisätietoa
  • Henkilöstö

Neurokirurginen leikkaus.Vastaamme Tyks ERVA –alueen keskushermoston ja tukirangan sairauksien kirurgisesta hoidosta. Hoidamme potilaita myös muualta Suomesta sekä ulkomailta. Potilashoito toteutetaan hoitokokonaisuuksina (prosessit). Suurimmat potilasryhmämme ovat: aivovamma-, aivokasvain-, aivoverenvuoto-, tukirangan sekä aivo-selkäydinnesteen kiertohäiriöpotilaat. Vastaamme myös funktionaalisesta neurokirurgiasta, joka sisältää mm. liikehäiriöiden, pitkittyneen kivun ja epilepsian hoidon. Näiden potilasryhmien osalta hoidamme sekä aikuis- että lapsipotilaita.

Valtaosa neurokirurgisista toimenpiteistä suoritetaan atraumaattisesti mikrokirurgisia periaatteita noudattaen. Käytössämme on moderni neurokirurgian leikkaussalivarustus sisältäen mm. neuronavigaatio, leikkauksenaikainen TT-kuvantaminen (o-kaari), neuroendoskopia, leikkauksenaikainen angiografia, 5-ALA -avusteinen kasvainkirurgia.

Esimerkkejä erityishoidoistamme ovat mm. syväaivostimulaatio, mini-invasiivinen selkäkirurgia ja aivoselkäydinnesteen kiertohäiriöiden dynaamiset mittaukset (lumbaaliset infuusiotutkimukset ja telemetriset aivopainemittaukset).

Käytössämme ovat kattavat neuroradiologiset-, neuroangiologiset ja neurotehohoidon palvelut. Käytämme myös PET kuvantamista. Potilaitamme hoidetaan vuodeosastomme lisäksi AVH-yksikössä sekä lastenkirurgian vuodeosastolla.

Vastuualueella toimii useita moniammatillisia hoitotyöryhmiä:

  • Neurovaskulaarinen ryhmä
  • Neuro-onkologinen ryhmä
  • Ponstyöryhmä
  • Sellatyöryhmä
  • KNF työryhmä
  • Selkätyöryhmä

Teemme vuosittain noin 1700 toimenpidettä sekä lisäksi noin 500 neuroangiologista toimenpidettä. Keskimääräinen hoitoaikamme vuonna 2014 oli 4,3 vuorokautta. Noin 40% potilaistamme tulee leikkaushoitoon toimenpidepäivän aamuna (LEIKO). 

Vastuualueemme yksi toiminnan painopistealueista on myös tutkimustyö. Mielenkiintomme kohdistuu erityisesti aivoverenkiertohäiriöihin, aivokasvaimiin, selkäydinnesteen dynamiikkaan, tukirangan degeneratiivisiin sairauksiin sekä neurotraumatologiaan.

Lääkärit vuodepotilaan luona.

LEIKO-toiminta neurokirurgian vastuualueella

Poliklinikkakäynnin yhteydessä potilas sopii yhdessä lääkärin kanssa hoidon toteuttamisesta LEIKO-toimintana. Tämän jälkeen poliklinikalla sairaanhoitaja aloittaa valmistelut haastattelemalla ja ohjeistamalla tämän mukaisesti. Potilaan hoito suunnitellaan normaalisti lääkärin arvioiman kiireellisyyden mukaisesti.

Kun leikkaushoidon suunnittelija on varannut toimenpideajan, saa potilas kirjallisen kutsun. Noin kaksi viikkoa ennen suunniteltua hoitoa neurokirurgian vastuualueen hoidonsuunnittelija on potilaaseen puhelimitse yhteydessä. Tällöin sovitaan tarvittaessa erillinen toimenpidettä edeltävä suunnittelu- ja tarkastuskäynti neurokirurgian vuodeosastolle. Toimenpiteeseen saavuttaessa LEIKO-potilaiden vastaanotto tapahtuu vuodeosaston erillisissä toimintaan suunnitelluissa tiloissa, joissa potilas tapaa toimenpidelääkärin vielä ennen toimenpidettä.

​Henkilöstömme

Jaakko Rinne. 

Jaakko Rinne

Ylilääkäri,
ma. neurokirurgian professori, eMBA

 

Melissa Rahi. 

Melissa Rahi

Vastuualuejohtaja, apulaisylilääkäri, LT, eMBA
Leikkaustoiminnan suunnittelu

 

Tarmo Areda. 

Tarmo Areda

Erikoislääkäri

 

 

 

Janek Frantzén. 

 Janek Frantzén

Erikoislääkäri, LT

 

 

Anna Kotkansalo. 

Anna Kotkansalo

Erikoislääkäri
Neurokirurgian poliklinikan vastuulääkäri

 

Johanna Kuhmonen. 

 Johanna Kuhmonen

Erikoislääkäri, LT

 

 

Jussi Posti. 

Jussi Posti

Erikoislääkäri, LT

 

 

Matti Sankinen. 

Matti Sankinen

Erikoislääkäri

 

 

Mervi Helander-Kuisma

Osastonhoitaja

 

Nina Kari.

Nina Kari

Apulaisosastonhoitaja

 

 

 

Erica Pesonen

Osastonsihteeri

 

Annika Pöyhönen. 

Annika Pöyhönen

Osastonsihteeri

 

 

Johanna Hyyppä. 

 Johanna Hyyppä

 Hoidonsuunnittelija

 

 

 

Neruokirurgiaan erikoistuvat lääkärit. 

 

 

Neurokirurgiaan erikoistuvat lääkärit

 

 

 

Päivitetty: 12.11.2021 13:13