Siirry sisältöön

​Endokrinologia

Endokrinologia on erikoisala, joka tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Sairaudet voivat johtua hormonien liikatuotannosta tai niiden puutteesta, lisäksi hormoneja tuottavissa kudoksissa voi ilmetä sekä hyvän- että pahanlaatuisia kasvaimia.

Tyksissä hoidetaan potilaat, joiden sairauden selvittäminen vaatii endokrinologista erikoisosaamista, vaativaa laboratorio- ja geenidiagnostiikka tai kuvantamista, tai moniammatillista yhteistyötä esimerkiksi kirurgien, gynekologien, silmälääkärien ja nefrologien kanssa.

Hoidamme esimerkiksi diabeetikoita, joilla on diabeteksen lisäsairauksia, insuliinipumppuhoito tai muu Tyksin seurantaa vaativa tila tai sairaus.

Vastaamme myös kilpirauhasen liikatoiminnan ja silmäoireyhtymän sekä lisäkilpirauhasten, aivolisäkkeen, lisämunuaisten, kivesten ja luuston sairauksien sekä monikasvainoireyhtymien selvittelystä ja hoidosta. Vaikean lihavuuden leikkaushoidon arviot toteutetaan endokrinologian poliklinikalla.

Tutkimukset ja hoito Tyksissä

Valtaosaa potilaista hoidamme poliklinikoilla. Vain pieni osa potilaistamme tarvitsee osastohoitoa. Osastohoitoa saatetaan tarvita esimerkiksi vaikeissa diabeettisissa jalkahaavoissa, diabeettisessa ketoasidoosissa tai vaikeissa neste- ja suolatasapainohäiriöissä.

Tuoreen diabeteksen insuliinihoidon aloituksen pystymme usein toteuttamaan polikliinisesti.

Tyksissä endokrinologian poliklinikan käytössä on valtakunnallisen PET-keskuksen laajat kuvantamispalvelut, jotka ovat apuna hormonaalisten kasvainsairauksien ja aineenvaihduntasairauksien selvittelyssä. Yhteistyömme muiden erikoisalojen kanssa toimii saumattomasti. Teemme aktiivista tutkimustyötä liittyen muun muassa diabetekseen, lihavuuteen ja luustosairauksiin.

Lisätietoa sairauksista

Päivitetty: 15.9.2020 13:44