Siirry sisältöön

​Potilasohje raskaana oleville

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion oireita. Jos sinulla on hengitystieoireita ja/tai olet ollut ulkomailla 14 vrk edeltävästi, älä tule sairaalaan ilmoittamatta. Jos sinulla on koronavirusinfektion oireita tai kotonasi on koronavirusinfektioon sairastunut tai ulkomailla 14 vrk edeltävästi ollut henkilö, ota yhteyttä omaan neuvolaasi/ terveysasemaasi/ äitiyspoliklinikalle ennen sovittuja käyntejä. Tarvittaessa voimme hoitaa osan asioista puhelimitse tai muuttaa poliklinikka-aikaasi. Otathan yhteyttä terveysasemallesi, jos sinulla on merkittäviä oireita. 

Perhe- ja synnytysvalmennukset toteutetaan edelleen digitaalisesti.

Äitiyspoliklinikalla, sikiöseulontakäynneillä, synnytysvastaanotolla ja synnytyssalissa sekä synnytyksen jälkeisillä poliklinikoilla noudatetaan sairaalamme normaaleja toimintatapoja, jos olet itse oireeton eikä tukihenkilö(i)lläsi ole koronainfektioon sopivia oireita. Poliklinikkakäynneillä, synnytyksen käynnistysvaiheessa ja synnytyssalissa mukanasi voi olla 1-2 oireetonta tukihenkilöä. Mikäli lapsesi syntyy keisarileikkauksella, leikkaussalissa ja heräämössä mukanasi voi olla yksi tukihenkilö aikaisempaan tapaan.

Myös osastoilla noudatamme normaaleja toimintatapojamme. Raskauden aikana osastolla ollessasi luonasi voi käydä kaksi vierailijaa, myös tulevan lapsen sisarukset voivat vierailla osastolla. Synnytyksen jälkeen perhehuoneita on tarjolla potilastilanteen mukaan. Vapaita perhehuoneita voi tiedustella synnytyksen jälkeen lapsivuodeosastolle siirryttäessä. Lapsivuodeosastolla tukihenkilösi ja vauvan sisarukset voivat vierailla klo 8–20 sekä tämän lisäksi yksi vierailija klo 18-19. Tukihenkilö, sisarukset ja muut vierailijat eivät voi tulla sairaalaan, jos heillä on infektio-oireita tai he ovat koronaviruskaranteenissa tai oleskelleet ulkomailla < 14 vrk suunnitellusta vierailusta.

Tukihenkilölle ja vierailijoille opastetaan käsien pesu, käsihuuhteen käyttö ja suojautuminen sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tultaessa ja sieltä poistuttaessa. Tukihenkilöiden ja vierailijoiden toivotaan pysyttelevän synnyttäjän kanssa samassa tilassa.

Raskaana olevat ovat alttiita infektioille. Huolehdithan käsihygieniasta ja vältät turhia tapaamisia. Tämänhetkisten tutkimusten mukaan koronaviruksen ei ole todettu aiheuttavan sikiölle synnynnäisiä vaurioita. Koronavirusinfektio ei vaikuta synnytystapaan, mikäli äidin vointi on hyvä. Koronavirusinfektioon sairastunut äiti voi imettää.

Teemme kaikkemme turvallisen synnytyksen takaamiseksi ja perhekeskeisen hoidon toteuttamiseksi poikkeusoloissa.

Päivitetty: 18.9.2020 12:33