Siirry sisältöön

​Potilasohje raskaana oleville

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion oireita. Jos sinulla on hengitystieoireita ja/tai olet ollut ulkomailla 14 vrk edeltävästi, älä tule sairaalaan ilmoittamatta. Jos sinulla on koronavirusinfektion oireita tai kotonasi on koronavirusinfektioon sairastunut tai ulkomailla 14 vrk edeltävästi ollut henkilö, ota yhteyttä omaan neuvolaasi/ terveysasemaasi/ äitiyspoliklinikalle ennen sovittuja käyntejä. Tarvittaessa voimme hoitaa osan asioista puhelimitse tai muuttaa poliklinikka-aikaasi. Otathan yhteyttä terveysasemallesi, jos sinulla on merkittäviä oireita. 

Perhe- ja synnytysvalmennukset toteutetaan edelleen digitaalisesti. 

Poliklinikka- sikiöseulontakäynnillä ja synnytyssalissa mukanasi voi olla oireeton tukihenkilö, joka ei ole oleskellut ulkomailla 14 vrk edeltävästi.  Oireeton tukihenkilö voi olla mukana myös synnytyksen käynnistysvaiheessa ja sektiosynnytyksessä. 

Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen osastolla ollessasi luonasi voi käydä kaksi oireetonta vierailijaa, jotka eivät ole olleet ulkomailla viimeisen 14 vrk:n aikana. Perhehuoneet eivät toistaiseksi ole käytössä lapsivuodeosastolla. 

Tukihenkilölle ja vierailijoille opastetaan käsien pesu, käsihuuhteen käyttö ja suojautuminen sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa. 
Synnytyksen aikana tukihenkilö on synnyttäjän kanssa samassa huoneessa synnytyksen ajan ja poliklinikalla sekä osastolla liikkuminen yleisissä tiloissa minimoidaan.

Raskaana olevat ovat alttiita infektioille. Huolehdithan käsihygieniasta ja vältät turhia tapaamisia. Tämänhetkisten tutkimusten mukaan koronaviruksen ei ole todettu aiheuttavan sikiölle synnynnäisiä vaurioita. Koronavirusinfektio ei vaikuta synnytystapaan, mikäli äidin vointi on hyvä. Koronavirusinfektioon sairastunut äiti voi imettää.

Teemme kaikkemme turvallisen synnytyksen takaamiseksi ja perhekeskeisen hoidon toteuttamiseksi poikkeusoloissa.

Päivitetty: 25.6.2020 7:56