Siirry sisältöön

Tyksin lapsettomuuspoliklinikan toiminta avataan asteittain

Mies ja nainen lapsettomuuspoliklinikalla.

Koronapandemia on pysynyt Varsinais-Suomessa rauhallisena ja kiireetöntä sairaanhoitoa on annettu niille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin. Lapsettomuushoidot tauotettiin Eurooppalaisen asiantuntijajärjestön (ESHRE) ohjeistuksen mukaisesti. ESHRE:n uusimman kannanoton (23.4.2020) ja Suomen yliopistosairaaloiden yhteisen arvion mukaan hedelmöityshoidot voidaan aloittaa oireettomille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin. Tilannemuutoksiin epidemian etenemisen, rajoitusten ja rajoitusten purkamisten vuoksi on varauduttava.

Lapsettomuuspoliklinikalla tehdään nyt hoitosuunnitelmia, munarakkulan kypsytyshoitoja (ovulaatioinduktio), inseminaatiota ja pakastealkion siirtoja. Koeputkihoidot (IVF-hoidot) alkanevat alkusyksystä epidemiatilanteen salliessa. Koska koeputkihoitoihin liittyy verenkiertoelimistön riskejä, joita Covid-19 virusinfektio saattaa pahentaa, Suomen yliopistosairaalat ovat yhteisesti arvioineet, että koeputkihoitojen aloitusta lykätään toistaiseksi.

Lapsettomuushoitojen turvallisen toteuttamisen kannalta on ensisijaisen tärkeää, että potilaat, joilla on hengitystieoireita, eivät ilmoittaudu hoitoihin. Mikäli oireita ilmaantuu hoidon aikana, voidaan hoito joutua keskeyttämään potilaiden terveyden turvaamiseksi. Riskiryhmiin kuuluville potilaille (diabetes, verenpainetauti, munuaissairaus, astma, merkittävä ylipaino tai pitkäaikaissairaus) ei lapsettomuushoitoja aloiteta toistaiseksi.

Turvallisen hoidon yksityiskohdat käydään läpi ottaessasi yhteyttä lapsettomuuspoliklinikkaan.

Päivitetty: 5.5.2020 11:37