Siirry sisältöön

​Naistenklinikan UKK – Raskauden aika

Onko normaalia, että alkuraskaudessa tulee veristä vuotoa?

Noin joka neljännellä raskaana olevalla naisella esiintyy kuukautisten oletettuun aikaan pientä veristä vuotoa hedelmöittyneen munasolun kiinnittyessä kohtuun. Tämä on normaalia ja täysin vaaratonta. Katso lisää Terveyskylän Naistalosta.

Sivun alkuun

Milloin loppuraskauden verisestä vuodosta pitää huolestua?

Veriselle vuodolle voi olla monia luonnollisia syitä. Kirkas runsas verinen vuoto vaatii aina tarkastuskäynnin päivystyksessä.

Loppuraskaudessa kohdunsuun kypsymiseen liittyy usein jonkunlaista verenvuotoa. Jos vuoto on niukahkoa ja liittyy supistustoimintaan, sitä voi seurata kotona. Katso lisää Terveyskylän Naistalosta.

Niukankin vuodon yhteydessä kova kipu ja / tai sikiön liikkumattomuus on aina syy lähteä heti päivystykseen! 

Sivun alkuun

En ole tuntenut vauvan liikkeitä kuten ennen, pitääkö minun huolestua?

Vauvojen aktiivisuus vaihtelee ja siihen vaikuttavat monet luonnolliset tekijät. Liikkeet kuitenkin kertovat tärkeää tietoa vauvan hyvinvoinnista.

Jos vauvasi liikkeet ovat vaimeampia kuin normaalisti, tee liikelaskenta ohjeiden mukaisesti. Muistathan että liikelaskentaa tehdään vasta loppuraskaudessa, yleensä 30 raskausviikon jälkeen. Sitä ennen sikiön kaikkia liikkeitä ei välttämättä pysty tuntemaan, koska sikiö on vielä niin pieni. 

Jos liikkeet eivät täyty toistetusta liikelaskennasta huolimatta, ota yhteys Naistenklinikan neuvontapuhelimeen tai tule suoraan raskauspäivystykseen.

Sivun alkuun

Minulla on kova päänsärky/näköhäiriötä/ylävatsakipua, mitä tehdä?

Nämä oireet voivat johtua esim. pre-eklampsiasta eli raskausmyrkytyksestä. 

Sen tavallisimpia oireita ovat 

  • kohonnut verenpaine 
  • valkuaisvirtsaisuus 
  • turvotus
  • Lisäksi voi esiintyä päänsärkyä, ylävatsakipua tai näköhäiriöitä, kuten näön sumenemista, mustia pilkkuja näkökentässä. 
Katso lisää Terveyskylän Naistalosta.

Soita raskauspäivystykseen 02 313 1000, niin saat ohjeet miten toimia.

Sivun alkuun

Minulla on voimakasta kutinaa, mitä tehdä?

Raskaushepatoosilla eli hepatogestoosilla tarkoitetaan raskauden aikaista maksan toiminnan häiriötä, jonka syy on tuntematon. Hepatogestoosin pääasiallinen oire on kutina, joka jatkuu raskauden loppuun asti. Iho voi olla kutiava kauttaaltaan, mutta yleensä kutina on voimakkainta vatsalla, kämmenissä ja jalkapohjissa. Usein kutina pahenee öisin ja saattaa haitata nukkumista.

 Myös raskausrokahtuma voi aiheuttaa kutinaa.

Soita raskauspäivystykseen 02 313 1000, niin saat ohjeet miten toimia.

Sivun alkuun

Miten toimin, kun epäilen lapsivedenmenoa?

Lapsivedenmenosta puhutaan silloin, kun sikiökalvot puhkeavat ja lapsivettä alkaa valua emättimeen. Sikiökalvot saattavat joskus puhjeta jo ennen raskausviikkoa 37, jolloin synnytys uhkaa tapahtua ennenaikaisesti. 

Jos olet varma lapsivedenmenosta, tule synnytysvastaanotolle. Kätilö tarkistaa raskauden tilan ja kertoo, pitääkö sinun jäädä sairaalaan vai pääsetkö vielä kotiin odottamaan synnytyksen käynnistymistä.

Mikäli et ole varma lapsivedenmenosta, soita raskauspäivystykseen 02 313 1000, niin saat lisäohjeita.

Sivun alkuun

Tunnen supistuksia ja raskausviikkoja on alle 37, miten toimin?

Kivuttomat harjoitussupistukset ovat normaaleja raskausaikana. Jos supistelua ilmenee levossa satunnaisesti, voit seurata tilannetta kotona. Voi olla niin, että liikkuessa supistelee tiheämmin, mutta levossa supistukset rauhoittuvat.  Katso lisää Terveyskylän Naistalosta.

Soita synnytysosastolle, jos sinua supistelee kivuliaasti tai siihen liittyy veristä tai vetistä vuotoa, niin saat lisäohjeita.  Synnytysvastaanotolla otetaan virtsanäyte. Ole mahdollisuuksien mukaan kaksi tuntia virtsaamatta ennen sairaalaan tuloa.

Kun 35 raskausviikkoa on täynnä, synnytystä ei enää yritetä estellä. Tällöin sairaalaan lähdetään normaalien synnytysohjeiden mukaan. Katso myös video synnytyksen käynnistymisestä.

 Voit tarvittaessa hakea sairauslomaa neuvolalääkärin tai työterveyslääkärin vastaanotolta. Jos lääkäri katsoo, että on tarvetta päivystykselliseen tarkastukseen, hän kirjoittaa sinusta lähetteen.

Sivun alkuun

Millä raskausviikoilla synnytys voidaan käynnistää ja miten?

Synnytyksen käynnistäminen riippuu aina kokonaistilanteesta ja arvioidaan jokaisen kohdalla yksilöllisesti. 

Synnytyksen käynnistystapoja on useita. Lääkäri tutkii kohdunsuun ja sen perusteella päätetään käynnistystapa.

Käynnistyksen kestoa ei voi ennustaa. Varaudu, että siihen voi mennä useitakin päiviä.

Sivun alkuun

Mitä jos minua huolestuttaa vauvan kanssa kotona pärjääminen?

Voit pyytää apua neuvolasta tai oman asuinkuntasi sosiaalitoimistosta jo ennen vauvan syntymää. Synnytyksen jälkeen on mahdollista tavata sosiaalityöntekijää osastolla.

Sivun alkuun

Päivitetty: 16.2.2022 10:11