Siirry sisältöön

Skolios hos barn

Skolios betyder att ryggen är bakifrån sett i form av ett "S". Vanligen upptäcks skolios hos förtonåringar.

Skolios kan till karaktären vara strukturell eller i samband med en kronisk neurologisk sjukdom, och den kan uppstå antingen i tidig barndom eller till och med snart efter födseln.

Skolios kartläggs på rådgivningen och inom skolhälsovården. Röntgenavbildning av skolios genomförs vanligen av Åucs barnradiologer för att minimera strålningsbelastningen.

Behandling av skolios

Efter uppföljningen i första skedet gynnas en del av patienterna av att ha korsett. Korsetten tillverkas enligt personliga mått och man använder den under tillväxtperioden, vanligen i några år.

En del av de yngre patienterna behöver operation snabbt, och även för en del av dem som får korsettbehandling kan operation bli aktuell ifall skoliosvinkeln ökar trots korsettbehandlingen.

Skoliosoperationer kräver många undersökningar innan och även långvarig uppföljning på barnortopediska polikliniken.

På Åucs barn- och ungdomsklinik finns det riksomfattande ortopediska kompetenscentret vars centrala kompetensområde är kirurgisk behandling av hela ryggen. På centret utförs en betydande del av all kirurgisk behandling av skolios i Finland och vårdresultaten är internationellt av toppklass.

Päivitetty: 15.10.2019 09:10

 Vårdenheter