Boostervaccinering av personalen vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt inleds nästa vecka 

Under vecka 39 inleds vaccineringen av personalen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt med den tredje dosen coronavaccin. Detta sker i enlighet med rekommendationen som Institutet för häls och välfärd THL givit.

Personalen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt får den tredje coronavaccindosen från och med nästa vecka. Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar en tredje dos coronavaccin för personer som fått två tidigare doser med 3–4 veckors intervall och som fått den andra dosen för mer än 6 månader sedan.

– Boosterdosen är nödvändig enligt information från Finland och andra länder vilken visar att effekten av vaccination med två doser som getts med kort tidsintervall sjunker.  Den försvagade effekten gäller särskilt smitta och lindring coronasjukdom, men två vaccindoser skyddar fortfarande väl mot allvarlig sjukdom, säger infektionsläkare Harri Marttila vid ÅUCS.

Vaccinationen följer rekommendationen som getts av Institutet för hälsa och välfärd THL.  Inom sjukvårdsdistriktet ges inte den tredje vaccindosen tillsvidare åt män under 30 år, eftersom man rapporterat att de som fått mRNA-vaccin insjuknat mycket sällan i biverkningarna myokardit (hjärtmuskelinflammation) och perikardit  (hjärtsäcksinflammation).  Risken för dessa mycket sällsynta biverkningar har särskilt associerats med yngre män.  Denna begränsning gäller dock inte boostervaccinering av personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar.

Läs också nyheten: Kommuninvånare i Egentliga Finland som har nedsatt immunitet kan nu få en tredje vaccindos

Ändrat : 23.9.2021 09:23
Skapad : 23.9.2021 08:00