Emilia Suominen blir ett namn i historien – kom på namnet Åucs Fyrsjukhus

Emilia Suominen var den första som kom på namnet Fyrsjukhuset.   Namnförslag för det nya Åucs sjukhuset inlämnades av 3 640 personer och av dessa föreslog 160 namnet Fyrsjukhuset (Majakkasairaala).

Timo Seppälä, Emilia Suominen och Riikka Aaltonen sida vid sida. Suominen håller en blombukett och Aaltonen en certifikat. 

Projektledare Timo Seppälä och Riikka Aaltonen överräckte blommor och ett certifikat till Emilia Suominen (i mitten).

I namntävlingen, som Åucs inbjöd den stora allmänheten att delta i, ville man att namnet skulle föra tankarna till det nya sjukhusets skärgårdsprägel. För Emilia Suominen, som var den första som kom på namnet Fyrsjukhuset, är skärgården välbekant. 

– Jag tänkte genast på en fyr. Jag funderade också på hur det skulle låta på svenska – Fyren. Det är ju ett ord som är lätt att uttala, säger hon, hemma i Pargas dit hon återflyttade i fjol. Emilia Suominen jobbar på Åucs Åbolands sjukhus och många av sjukhusets patienter bor i skärgården.

Namnet på det nyaste sjukhuset blir således Åucs Fyrsjukhus på svenska och Tyks Majakkasairaala på finska. 

Fram med fyren!

Mot slutet av nästa år kommer Fyrsjukhuset att stå färdigt. Redan nu ses vissa särdrag på sjukhusfasaden. Där finns färgglada väggpaneler som påminner om strandhanddukar. Kring dessa väggpaneler kommer ornament av blommor, lika höga som väggen själv. 

– Fyrskepnaden framträder mot slutet av detta år – då kommer belysningen från maskinrummet på taket att kasta ett ljussken som påminner om skenet från en fyr ute till havs, berättar projektchef för byggarbetet Timo Seppälä.

Eventuellt kommer namn som hänför sig till fyrar att tas i användning inom sjukhuset mer allmänt.

– Vi kunde exempelvis ge mötesrummen namn på finska fyrar, säger projektchefen för funktionell planering, Riikka Aaltonen.

Fyrsjukhusets skyltning är under arbete. I skyltningen kommer man att använda figurer av skärgårdsdjur som ritats av arkitekt Mikko Sinervo. Varje enhet som flyttar in i Fyrsjukhuset kommer att ha sitt eget signaturdjur.   

Tavla med slända påminner om priset

Emilia håller ocf tittar på pristavlan, där blåa sländor flyger i.

Emilia Suominen fick en tavla föreställande sländor som gåva.

Djuren som ska pryda sjukhuset publicerades för första gången för allmänheten på namntävlingens nätsidor. Besökarna på sidan fick också rösta på vilket djur de tyckte bäst om. Emilia Suominen gillade trollsländan bäst. 

I tavlan flyger också blå jungfrusländor och den tavlan fick Suominen som pris och till minne av tävlingen.

Suominen, som för närvarande arbetar som sjukskötare på inremedicinska avdelningen vid Åucs Åbolands sjukhus, läser sig som bäst till audionom.  

Husets berättelse

Arkitekt Mikko Sinervo vid arkitektgruppen Reino Koivula Ab ansvarar för det nya sjukhusets visuella utseende. Här utgick planeringen från en berättelse som Sinervo konstruerade tillsammans med konstdoktor Matti Tainio.

Berättelsen baserar sig på en skärgårdsvy där vi föreställer oss sjukhuset som en ö. På sjukhusbyggnadens högsta topp finns en fyr som kastar sitt sken i omgivningen. Motorvägen som löper under byggnaden är likt rinnande vatten.

Läs mera (på finska): Tyks Majakkasairaala

Text och bilder: Suvi Vainio

Ändrat : 28.2.2020 11:38
Skapad : 28.2.2020 08:35