Sjukvårdsdistriktets röntgenavbildning upphör i Pargas

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts röntgenavbildningar i Pargas upphör på torsdag den 13 december 2018. Ursprungligen gjorde man upp ett tioårskontrakt för verksamheten tillsammans med Pargas stad. Verksamheten har nu pågått i 12 år. Kundmängden har ständigt sjunkit och ekonomiskt sett är inte längre avbildningarna lönsamma.

Kundmängden borde vara 5000 i året men nu har de stadigt legat under 3000.

– Apparaten har inte på länge varit lönsam längre, säger överskötaren vid ansvarsområdet för radiologi Helena Luotolinna-Lybeck.

– På grund av att apparaten används så lite flyttar vi den till Salo där den behövs mer, säger biträdande överläkare Sakari Salo.

I Pargas har det också funnits en arbetstagare från sjukvårdsdistriktet tre dagar i veckan. Arbetstagaren börjar istället jobba på Åbolands sjukhus där det råder personalbrist.

– Vi vill försäkra oss om omfattande avbildningstjänster som innefattar datortomografi-, ultraljud- och magnetavbildningar, genom att fokusera avbildningar till sådana platser där apparaturen möjliggör dessa, säger ansvarsområdesdirektör Roberto Blanco Sequeiros.

Sjukvårdsdistriktet erbjuder fortfarande avbildningstjänster för Pargas invånare vid Åucs stam- och närsjukhus samt på Åbolands sjukhus.

Ändrat : 11.12.2018 12:05
Skapad : 11.12.2018 11:55