Tio fall bekräftade vid ÅUCS: omikron 2-varianter finns redan i Finland

I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har man bekräftat tio fall av omikron BA.2-varianter. Den nya subvarianten kan förlänga den pågående sjukdomsvågen.

– Så mycket som 98 procent av de coronasmittor som vi diagnosticerar dagligen har i år varit förorsakade av omikron BA.1-varianten. Förra veckan märkte vi förändringar i de positiva resultaten från våra PCR-sållningstest, som tydde på en eventuell omikron 2-variant. V har nu bekräftat tio smittor som är förorsakade av omikron 2-virusvarianten på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts område, säger ÅUCS Laboratoriers överläkare Tytti Vuorinen.

Fynden är från olika håll inom sjukvårdsdistriktet. Det finns ingen information om smittornas ursprung.   

– Aldrig förr har man universellt följt upp någon annan mikrobs egenskaper och informerat om den i realtid på det här sättet. Det här liknar ju VM-tävlingar i virusspaning. Om coronaviruset har vi med tät uppföljning lärt oss att den nya varianten snabbt tränger undan den gamla dominanta varianten, såsom omikron BA.1 gjorde mot delta. Vi är också i fortsättningen lyhörda för eventuella nya varianter och även för alla andra mikrober, säger ÅUCS Laboratoriers direktör Antti Hakanen.

Omikron BA.2-varianten är en underlinje till omikron som spridit sig i världen med snabb hastighet. Till exempel i Danmark har varianten redan trängt undan den ursprungliga omikron BA.1-varianten. Det finns inte ännu vetenskaplig information om virusets egenskaper men tidiga upptäckter tyder på att den sjukdom som den förorsakar inte verkar vara mer allvarlig än den sjukdom som omikron BA.1-varianten förorsakar. Den nya subvarianten kan trots allt förlänga den pågående sjukdomsvågen. 


Ändrat : 27.1.2022 14:17
Skapad : 27.1.2022 14:12