Förlossningsförberedelser vid Åucs oväntat populär – ytterligare kurser erbjuds

Kvinnokliniken vid Åucs inledde förlossningsförberedelserna 9.3.2020. Kurserna har visat sig vara oväntat populära - alla 14 första kursträffar kring förlossningsförberedelser har redan bokats.  Kvinnokliniken har lovat arrangera ytterligare kurser.

– Under förlossningsförberedelsen behandlar vi förloppet vid vaginal förlossning, gör funktionella övningar tillsammans med deltagarna, stöder dem i användningen av sina egna resurser och gör dem beredda för förlossningen, berättar kursledaren, barnmorskan Minna Bergman.

Kuvassa kätilö ja synnyttäjä harjoittevat synnytystä.

Under förlossningsförberedelsen behandlar vi vaginal förlossning, gör funktionella övningar, stöder deltagarna med att använda sina resurser och hjälper dem med att förbereda för förlossningen. (Bild: Katri Haavisto, Åucs)

Enligt henne lämpar sig förlossningsförberedelsekursen för alla som väntar barn, oberoende av vilka förväntningar de har för förlossningssättet.  Den lämpligaste tiden för förlossningsförberedelse är från och med graviditetsvecka 32.

Förberedelsen är en helhet som består av två besök på två timmar var.

– Tidsbokning till förlossningsförberedelsen sker på Kvinnoklinikens nätsidor. Just nu är kurserna fullbokade men vi kommer att öka utbudet inom kort. Följ alltså med vad som händer på nätsidan! Man kan anmäla sig till eventuella avbokade deltagarplatser.

Under en del av kursen får deltagarna stifta bekantskap med förlossningsavdelningen, och därför behöver deltagarna inte reservera skild tid för detta.

Avdelningsöverläkaren för förlossningsavdelningen, Eeva Ekholm, berättar att Kvinnokliniken erbjuder också fortfarande separata bekantningsbesök på förlossningssjukhuset.

– Besöken räcker ungefär en timme och de är avsedda för förstföderskor och för dem som förlöst på annat håll tidigare. En barnmorska förevisar förlossningsavdelningens utrymmen och berättar om förlossning, om barnsängstiden, om amning och om vård av den nyfödda, berättar Eeva Ekholm.

Det går bra att boka tid för bekantningsbesök på Kvinnoklinikens nätsida .

 

Mer information:  Åucs Kvinnokliniken

Ändrat : 10.3.2020 16:27
Skapad : 10.3.2020 15:05