Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

Till er som är föräldrar till ett nyfött barn

Till er som är föräldrar till ett nyfött barn

Provtagning

Screeningblodprovet tas på BB-avdelningen då barnet är 2 – 5 dygn gammalt.

Om ni hemskrivs innan bebisen är 2 dygn (48 timmar) gammalt, sker provtagningen genom ett besök på laboratoriet innan bebisen är 5 dygn (120 timmar) gammalt. Vid behov, får ni närmare information om screeningen av personalen på förlossningssjukhuset.

Vid provtagningstillfället, värms bebisens häl med hjälp av varmt vatten eller en värmedyna. Sedan gör provtagaren en litet hudstick med en lansett. Hudsticket kan orsaka övergående, lindrig smärta. För att lindra obehaget kan man ge bebisen lite sockerlösning. Sötman påminner bebisen om modersmjölken och inger lugn. Det är också bra att mata bebisen före provtagningen.

Resultatet

Resultaten från screeningen överförs till barnets patientuppgifter, där de finns tillgängliga för den hälsovårdspersonal som sköter barnet. Om screeningresultatet är normalt, tar sjukhuset inte kontakt med det nyfödda barnets föräldrar. 

Om screeningresultatet är avvikande, tar sjukhuset omedelbart kontakt med familjen. Detta sker i allmänhet 2 – 3 veckor efter förlossningen. Läkaren undersöker barnet och nytt blodprov tas av barnet för närmare kontroll av screeningresultatet. De flesta barn som har avvikande resultat i screeningprovet visar sig vid närmare utredning vara helt friska.

Päivitetty: 20.1.2017 10:28