Hoppa över menyer

Igångsättningsmottagningen

Kontaktuppgifter

Besöksadress
ÅUCS Fyrsjukhuset
B-hissen, 3. vån.
Keramikfabrikgatan 5, Åbo

Boka och avboka din tid till igångsättningsmottagningen i Tyks Ärendebehandling


Vid behov kan du ringa numret:

02 313 1312
mån–fre kl 12–13

Igångsättningsmottagningen finns i anslutning till Uppföljningsavdelningen för gravida.

Igångsättningsmottagningen

Kätilö tutkii odottavan äidin vatsaa.

Förlossningen sätts igång endast av medicinska skäl, om

  • graviditeten har gått över den beräknade tiden rådgivningen ger dig en remiss till igångsättningspolikliniken. Genom att ringa polikliniken får du vanligtvis tid till graviditetsvecka 41+5.
  • det i samband med mödrapoliklinikbesöket konstateras att en igångsättning är nödvändig och du får tid till igångsättningspolikliniken.

Du anmäler dig till igångsättningspolikliniken med ITTE-applikationen eller anmälningsautomaten. Barnmorskan intervjuar dig och kontrollerar barnets hjärtljud. Läkaren undersöker livmodermunnen och gör vid behov en ultraljudsundersökning. Därefter kommer man överens om igångsättningsmetoden.

Igångsättningsmetoder på avdelningen

  • Ballong-katetern utvidgar och får livmodermunnen att mogna mekaniskt. Det är möjligt att åka hem med katetern enligt läkarens bedömning.
  • Prostaglandinhormonet mjukar upp livmodermunnen och orsakar sammandragningar i livmodern. Detta kan doseras oralt som tablett eller som ett band som placeras i slidan.

Igångsättningsmetoder i förlossningssalen

  • Hinnsprängning kan väljas som igångsättningssätt när livmodermunnen är mogen och delvis öppen. Ingreppet är smärtfritt och utförs i samband med den gynekologiska bäckenundersökningen. Hinnsprängningen orsakar fostervattenavgång och sammandragningar i livmodern.
  • Oxytocinhormonet orsakar sammandragningar i livmodern. Detta ges som intravenös medicinering.

Som igångsättningsmetod väljs det lämpligaste och mest riskfria alternativet för respektive situation. Det kan ta flera dagar innan förlossningen kommer igång, dvs. igångsättningsdagen är i allmänhet inte ännu barnets födelsedag.

När du kommer till igångsättningspolikliniken är det bra att förbereda dig på att stanna på sjukhuset tills babyn föds, så ta med dig en färdigt packad sjukhusväska. 


Päivitetty: 25.4.2022 11:24