Vi har årligen omkring 2000 patientbesök. Ungefär hälften av remisserna kommer från öppenvården och hälften från klinikerna på Åucs.
Undersökningens förlopp
När patienten får kallelse till smärtkliniken skickas ett smärtfrågeformulär hem innan besöket. Det fylls i hemma och tas med till det första mottagningsbesöket. På basis av remissen kan patienten få antingen tid för läkarmottagning eller kallas på multiprofessionell undersökningsperiod.
Under den multiprofessionella undersökningsperioden träffar patienten under samma dag läkare, psykolog och sjukskötare. Psykologens undersökning fortsätter under det andra mottagningsbesöket som vanligen är inom en vecka. I slutet av undersökningsperioden skriver man i arbetsgruppen en vård- och rehabiliteringsrekommendation för patienten. Ibland kan man senare ordna gemensam mottagning, med läkare, psykolog, sjukskötare, patienten och vid behov närstående och/eller läkaren som ansvarar för den fortsatta vården.
Multiprofessionell arbetsgrupp
Vi behandlar patienter i samarbete med primärhälsovården enligt regionalt överenskomna vårdkedjor. Patienten får inte alltid en mottagningstid på basis av remissen utan ibland kan den multiprofessionella arbetsgruppen eller läkaren ge den remitterande läkaren behandlingsinstruktioner.
Den multiprofessionella arbetsgruppen samlas en gång i veckan på smärtkliniken. Medlemmarna i arbetsgruppen är anestesiläkare, psykiater, specialisttandläkare, psykolog och smärtskötare.
På den multiprofessionella smärtarbetsgruppens möte behandlas en del av remisserna, skrivs vård- och rehabiliteringsplaner, beslutas om krävande läkemedelsbehandlingar och om behandlingsförsök med ryggmärgsstimulering. Därtill konsulteras andra medlemmar i arbetsgruppen samt planeras verksamheten.
Ansvarspersoner
Tf. chef för ansvarsområdet Pirkka Rautakorpi, tfn. 02 313 1269
Avdelningsskötare Marja-Liisa Mäkinen, tfn. 02 313 0690
Vi hör till Åucs
serviceområde Totek (perioperativa tjänster, intensivvård och smärtbehandling)