Hoppa över menyer

 Dagsjukhuset för barn och unga

Kontaktuppgifter

Besöksadress

Åucs, Fyrsjukhuset Keramiksfabriksvägen 5, Åbo

Våning 2

Öppettider

Mån kl. 8–16
Tis–fre kl. 7–18

Telefon

02 313 1412 avdelningen
02 313 0803 sekreteraren

Fax

02 313 9412

Postadress

PB 52, 20521 Åbo

 Dagsjukhuset för barn och unga

  • Till patienten
  • Mer information

 

På vår avdelning finns poliklinikerna för endokrinologi, ämnesomsättning, reumatism, gastroenterologi, njursjukdomar och organtransplantation.

Kardiologiska polikliniken och socialpediatriska polikliniken är på våning 3, undervisningspolikliniken finns i byggnad 9.

Vi vårdar 0-16 år gamla barn och unga som stannar för vård eller undersökning högst cirka 10 timmar. Vanligtvis kommer barnen till avdelningen för undersökning så att de har varit utan att äta eller dricka innan. Alla barn vägs och längden mäts och vid behov tas blodtrycket och blodprov. Ofta får barnet en intravenös kanyl före undersökningen. Besöken kan inkludera läkarmottagning och också näringsterapeut, fysioterapeut eller rehabiliteringsinstruktör kan vid behov träffa barnet och familjen under samma besök.

Under våren och hösten kan det finnas medicine och sjukvårdsstuderande på avdelningen.

Via avdelningen utförs bilddiagnostik, som för det mesta är magnetröntgen som utförs under anestesi. Också mag- och tarmkanalens endoskopier och en del av isotopundersökningarna samt lokalbehandling av lederna som utförs via avdelningen utförs under anestesi. En stor del av ledernas lokalbehandlingar ges i lustgasanestesi, då behöver barnet inte vara utan att äta och dricka på förhand och kan åka hem efter en kort uppföljning.

På avdelningen ges dessutom olika läkemedelsinfusioner bl.a. åt barn och unga med reumatism- eller tarmsjukdomar. Man utför också undersökningar av tillväxthormonet och annan hormonfunktion och utför provokationstester och hyposensibiliseringar.

Patienterna kommer till oss på remiss av läkare.

För besöket debiteras poliklinikavgift.

 ‭(Dold)‬ Hoito ja tutkimukset

 

 

För dagsjukhusets patienter finns två stora patientrum och ett isoleringsrum. På avdelningen finns ett gemensamt väntrum med TV, böcker och tidningar och leksaker. För föräldrarna finns en liten köksvrå där det är möjligt att förvara egen mat och koka kaffe. Mottagningar på bokad tid sker i hörnrummen på vår avdelning.

Vi betonar patient- och familjecentrerad vård och strävar efter att alla besök ska gå så smidigt som möjligt utan onödiga väntetider. Vi har också eftermiddagstider så barn kan komma t.ex. efter skolan för att få medicin.

Ansvarspersoner

Avdelningsöverläkare Harri Niinikoski, tfn. 02 313 0737

Avdelningsskötare Helena Leino, tfn. 02 313 2508

Päivitetty: 15.2.2022 09:30