Hoppa över menyer

Infertilitetspolikliniken vid Åucs öppnas gradvis

Mies ja nainen lapsettomuuspoliklinikalla.

Coronapandemin har hållit sig rätt lugn inom Egentliga Finland och icke-brådskande vård har kunnat ges åt patienter som inte hört till någon riskgrupp.

Infertilitetsbehandlingarna avbröts enligt direktiv från den europeiska expertorganisationen ESHRE. Enligt det senaste uttalandet från ESHRE (23 april 2020) och enligt gemensam bedömning av universitetssjukhusen i Finland kan fertilitetsbehandlingar påbörjas för symtomfria personer som inte tillhör någon riskgrupp. Det är dock nödvändigt att förbereda sig på att situationen kan ändras på grund av ändringar i hur epidemin framskrider, begränsningar och avreglering av begränsningar.

Infertilitetspolikliniken uppgör nu behandlingsplaner och utför induktioner av ägglossningen, inseminationer och embryotransfers. Provrörsbefruktningarna (IVF-behandlingarna) förväntas börja tidigt på hösten, om epidemisituationen tillåter. Eftersom IVF-behandlingarna innebär risker för blodcirkulationsorganen som kan försvåras av coronaviruset, har universitetssjukhusen i Finland gemensamt bedömt att IVF-behandlingarna uppskjuts.

Det är ytterst viktigt med tanke på infertilitetsbehandlingarnas säkerhet att patienter med symtom som kunde tala för en luftvägsinfektion inte anmäler sig för infertilitetsbehandling. Om symtom uppstår under behandlingen kan det bli nödvändigt att avbryta behandlingen för att skydda patientens hälsa. Infertilitetsbehandling påbörjas inte för tillfället för patienter som hör till någon riskgrupp, d.v.s. som har till exempel diabetes, blodtryckssjukdom, njursjukdom, astma, betydande övervikt eller någon annan långvarig sjukdom.

Detaljerna för hurudan vård är säker vård diskuteras med dig då du tar kontakt med infertilitetspolikliniken.

Päivitetty: 8.5.2020 10:04